Коломия До сайту

У БІГ-регіоні продовжується декомунізація назв вулиць

На засіданні комісії з питань збереження історико-культурної спадщини Ірпінської міськради ухвалили рішення щодо заміни російськомовних текстів і радянської символіки на меморіалі Другої світової війни в центрі міста.

Про це повідомляє  Інформатор БІГіз покликанням на повідомлення першого заступника Ірпінського міського голови Андрія Кравчука.

До того ж, було вирішено перейменувати низку вулиць в Ірпені, Михайлівці-Рубежівці, Козинцях та Діброві. Також у селі Забуччя встановлять пам’ятний знак на честь Героїв, які загинули під час бойових дій у 2022 році.

«Комісія підтримала звернення громадян щодо заміни російськомовних текстів на українські та радянської символіки на меморіалі присвяченому подіям Другої світової війни у центрі міста. Для проведення цих робіт буде підготовлено та направлено відповідне звернення про погодження до Міністерства культури та стратегічних комунікацій України. В Ірпені зʼявиться вулиця Мирослава Скорика, Ніли Висоцької, Миколи Шудрі та Любомира Гузара», – йдеться у дописі.

Зокрема, вулицю 74-ї Стрілецької Дивізії перейменують на вул. Ніли Висоцької, 8-го Березня — на вул. Миколи Шудрі, а Ветеранів Афганістану — на вул. Любомира Гузара. Частину вулиці між будинками на вул. Максима Рильського та Сімʼї Шкарівських назвуть на честь Мирослава Скорика. У Михайлівці-Рубежівці вулицю Гагаріна перейменують на Співочу, вулицю Чкалова – на Миколи Леонтовича, вулицю Мічуріна – на Павла Тичини.

Перейменування вулиць відбудеться і в селах Козинці та Діброва: вулицю Мічуріна на Марії Примаченко та Івана Карпенка-Карого, відповідно.

Також комісія підтримала пропозиції депутата ради Андрія Помазана щодо найменування вулиці у селі Забуччя. Зокрема, запропоновані наступні найменування: проспект Мозгового, Музична, Композиторів, Мелодійна та Лятошинського.

Крім того, у селі Забуччя встановлять памʼятний знак на вшанування Героїв, які загинули 31 березня 2022 року під час виконання бойового завдання у селі Забуччя Ірпінської громади. 

«Ми остаточно повинні позбавитися назв, нав’язаних радянською епохою. Маємо плеяду визначних українців, політиків, діячів культури, які боролися за Україну і українців, чиї імена мають носити вулиці нашої громади. Ми вшановуємо наших героїв і підтверджуємо нашу незалежність та самобутність. Радянська епоха має залишитися в минулому, і зараз ми створюємо нову історію на основі наших національних цінностей», – наголосив Кравчук.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що Ірпінь відзначав День міста.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко