Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

На Київщині з’явився представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини

На 33-му році Незалежності на Київщині з’явився представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Микита Козиренко.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із покликанням на допис Ярослава Добрянського.

Його представили на заході, організованому Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем.

У ньому взяли участь в. о. голови КОР Ярослав Добрянський разом із головою КОВА Русланом Кравченком. Там обговорили питання щодо стану додержання конституційних прав і свобод людини і громадянина в місті Києві та Київській області.

Козиренко окреслив напрямки соціального захисту області, які стосуються: 

  • внутрішньо переміщених осіб; 
  • військових та їхніх родин;
  • людей, які перебувають в спеціалізованих закладах та інших категорій громадян.

Київщина – одна з перших областей, яка взяла на себе удар від початку великої війни, залишається однією з тих, яка прихистила найбільше людей з інших областей. Їх сьогодні понад 256 тисяч осіб.

Важливою у цьому ключі є пропрацьована спільно з КОВА Київська обласна цільова програма “Підтримка внутрішньо переміщених осіб на 2023-2025 роки”. Програмою передбачається реконструкція приміщень і переобладнання нежитлових приміщень на житлові для тимчасового проживання ВПО.

Загальний обсяг фінансування на реалізацію Програми становить понад 627 млн грн, з яких понад 377 млн грн – це кошти з обласного бюджету.

Також започаткована нова обласна цільова програма соціальної підтримки у Київській області Захисників і Захисниць України, членів сімей загиблих/померлих Захисників  і Захисниць України, а також родин Героїв Небесної Сотні на 2024-2025 роки.

У рамках цієї Програми передбачається продовження впровадження додаткових фінансових механізмів задля вирішення проблемних питань. 

Нею передбачено 350 млн грн з обласного бюджету на необхідності військових. Цьогоріч – це сума у 166 млн грн. Вже виділено фінансування у розмірі 11 млн грн з обласного бюджету на стоматологічні послуги бійцям на безоплатній основі – від планової стоматологічної допомоги до хірургії і протезування. Завдяки цьому на сьогодні понад 300 бійців вже пролікувалися у Київській обласній стоматологічній поліклініці, в Білій Церкві.

Також, на Київщині  близько тридцяти бійців в рік потребують оперативного втручання, відновлення. А саме відновлення обличчя після поранень. Це коштує не менш, як 150 тис. грн. Обласна рада разом із КОВА проініціювали додаткове виділення коштів з обласного бюджету на суму 5 млн грн. 

У рамках обласної цільової програми “Турбота” на 2021-2025 роки, минулоріч військовим була виплачена грошова допомога на загальну суму понад 57 млн грн.

Також на Київщині є 11 спеціалізованих закладів, де на сьогодні перебуває понад дві тисячі осіб. На їхнє утримання у цьому році виділено 335 млн грн з бюджету області. Ці заклади під постійною увагою та контролем, адже там перебувають люди, які потребують особливих умов та піклування.

Постійна увага на Київщині і до дітей з інвалідністю. Протягом 2022 року – першого півріччя цього року, завдяки вже згаданій Програмі “Турбота”, діти з інвалідністю, які за більшістю основних категорій життєдіяльності мають обмеження I, II та III ступенів, пройшли лікування і реабілітацію на суму понад 3 млн грн.

Загалом у Київській області реалізовується 43 обласні програми.

У планах –  відкриття регіональних центрів захисту прав людей у найбільших територіальних громадах Київщини, а саме в: Білій Церкві, Броварах та Ірпені.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що на Київщині реконструюють нежитлові приміщення для тимчасового житла для переселенців.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору