Коломия До сайту

Через пожежі у Чорнобилі зафіксували підвищений рівень радіації

18 вересня Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки заявило про підвищений рівень радіоактивного цезію (Cs-137) поблизу арктичного кордону з росією, ймовірно, пов’язаний з лісовою пожежею поблизу Чорнобиля в Україні.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із покликанням на Reuters.

Норвезьке агентство з радіаційної та ядерної безпеки (DSA) заявило, що воно виявило “дуже низькі” рівні радіоактивного цезію в Сванховді і Віксйорф’єллі поблизу арктичного кордону з росією.

Відомство виявило підвищені рівні радіоактивного цезію у Сванховді з 9 по 16 вересня та у Віксйорф’єллі з 5 по 12 вересня, але ці рівні не становили загрози для людей чи навколишнього середовища, додали у відомстві.

«DSA завжди знаходить цезій на всіх станціях повітряних фільтрів в Норвегії, і це часто відбувається через підняття пилу зі старих викидів після аварії на Чорнобильській АЕС. Цього разу, швидше за все, винна лісова пожежа навколо Чорнобиля», – йдеться у дописі.

Радіаційне та ядерне відомство Фінляндії також заявило, що дещо вищі рівні цезію були виявлені на всіх восьми станціях збору даних.

Найвищий зафіксований результат склав 11 мікробеккерелів на кубічний метр, тоді як нормальні показники на станціях становлять менше одного мікробеккереля на кубічний метр, зазначили у відомстві, додавши, що такі показники все ще дуже малі.

Зокрема, що середня концентрація радону у фінських будинках становить 90 беккерелів на кубічний метр – у понад мільйон разів вище.

Водночас, Пресслужба КМДА стверджує, що в Києві на ранок середи, 18 вересня, рівень забрудненості повітря низький, а радіаційний фон перебував у нормі.

Нагадаємо, 9 вересня Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомила, що до гасіння пожежі на відкритій території в Київській області залучено 399 пожежників.

У повідомленні йшлося про те, що фахівці провели експертизу і встановили, що рівень радіації в межах норми. У заяві не уточнювалося, де саме сталася пожежа, але пізніше речник ДСНС підтвердив “Українській правді”, що пожежа сталася в Чорнобильській зоні відчуження.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що за даними спостережень метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського, у Києві зафіксовано черговий температурний рекорд вересня.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко