Коломия До сайту

У кінці вересня у Землі з’явиться ще один супутник

З 29 вересня до 25 листопада над Землею, окрім Місяця, буде новий тимчасовий міні-супутник, який обертатиметься у формі підкови.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із посиланням на CBS NEWS.

Зазначається, що тимчасовим міні-супутником стане невеликий  астероїд. Його за допомогою відповідного приладу в Сазерленді виявили у серпні науковці Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, системи моніторингу астероїдів, яка фінансується NASA.

Назвали новий “Місяць” 2024 PT5. За даними дослідників, він походить від поясу астероїдів Арджуни, який обертається навколо Сонця, а на 56,6 дня Земля його притягне до себе.

Щоправда, у звичайний телескоп побачити астероїд не вийде – він надто малий для цього.

Цікаво, що це вже не перший тимчасовий міні-супутник Землі, який був зафіксований ученими.

“У той час як інші об’єкти, не пов’язані з Землею, або NEO, вже виходили на орбіту Землі раніше, деякі з них не здійснюють повного оберту навколо Землі. Деякі, однак, роблять і стають так званими міні-місяцями. Астероїд під назвою 2020 CD3 був прив’язаний до Землі протягом кількох років, перш ніж покинути орбіту планети в 2020 році, а інший під назвою 2022 NX1 став міні-місяцем Землі в 1981 і 2022 роках і повернеться знову в 2051 році. 2024 PT5, який більший за деякі інші міні-місяці, також повернеться на орбіту Землі — у 2055 році”, – йдеться у повідомленні.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що громади Київщини можуть отримати безкоштовно вживані сонячні панелі для власних потреб.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець 

Фото з відкритих джерел