Коломия До сайту

Американський мільярдер Говард Баффет приїхав на Київщину зібрати гречку

На господарстві фермера Олени Репи з Київщини, американський мільярдер Говард Баффет збирав гречку, яку допомагав сіяти у червні.

Про це повідомляє  Інформатор БІГ із покликанням на “Вечірній Київ“.

У невеличкому селі Мусійки Іванківської громади на Київщині нині триває збір врожаю. 

На розмінованих полях працюють фермери. Біля одного з них, засіяного гречкою, стояло кілька наметів, планшети із графіками врожайності та стіл з невеликими баночками з гречаним медом. А на полі стояв готовий до роботи легендарний комбайн John Deere.

На зеленому борту виднівся напис великим жовтими літерами українською та англійською — “Victory Harvest” — “Жнива Перемоги”.

Так називається благодійний фонд, який створив у 2022-ому році в Україні американський мільярдер та філантроп Говард Баффет.

“Victory Harvest” надає у безплатне користування сільськогосподарську техніку для постраждалих фермерських господарств України.

Його діяльність спрямована на подолання безпрецедентних зривів українського аграрного сектору та глобальної продовольчої безпеки, спричинених повномасштабним вторгненням росії.

Фонд бере на себе не лише надання тракторів, сіялок, комбайнів тощо, а і їх обслуговування та паливно-мастильні матеріали. Це врятувало вже тисячі фермерів, які через війну втратили практично все. Фермери, які працюють на деокупованих землях Київщини, є переміщеними з Донеччини та Херсонщини. Наші аграрії на безоплатній основі отримали новітні комбайни John Deere та New Holland.

Такі потужні й суперсучасні комбайни працюють на багатьох полях України, особливо на Харківщині та Херсонщині, де фермери втратили багато техніки під час окупації.

Частину сучасної сільгосптехніки рашисти просто знищили, але чимало й викрали.

Допомогти українським фермерам у деокупованих районах сіяти та збирати врожаї поставив на меті Говард Баффет.

На Київщині, в Іванківському районі у фермерському господарстві “Край Агро” Олени Репи, гречку він сіяв особисто. Жінка не так давно господарює на Київщині. Олена — переселенка з Донеччини, вона жила у прифронтовому Слов’янську.

Для американця гречка – культура екзотична. 

Біля поля влітку стояли вулики, тож у пору цвітіння, бджоли зібрали й мед. Чорний гречаний поліський мед здивував і Баффета і його команду, спочатку вони допитувались, чи є у ньому такий шкідливий цукор. А коли їм пояснили, що мед натуральний корисний продукт, тож всі почали його пробувати.

Мед українці хочуть передати в якості сувенірів фермерам зі США.

Говард Баффет сів за кермо комбайна і почав збирати гречку. За кілька кіл зерно почало сипатись у збирач. Це поле невелике, 18 гектарів. Олена Репа розповіла, що у господарстві полів з цією культурою кілька, тож жнива триватимуть і у жовтні.

Врожай запакували у спеціальні пакунки де також значилось, що це — “Жнива Перемоги”. На конференції, яка відбудеться у Києві у листопаді, благодійник розкаже про досвід з вирощування гречки.

Разом з Говардом Баффетом приїхав і фахівець з розмінування Сергій Стрілець. Він розповів, що працює з фундацією, що його завдання — допомога з логістикою та розробка нових засобів для розмінування, щоб поля можна було перевіряти, щоб фермери могли працювати у безпеці.

Баффет часто каже, що розмінування також перетинається з агросектором.

Структури з розмінування працюють у кооперації. 

Говард Баффет цікавився врожайністю гречки. Йому пояснили, що на Поліссі — це 1,200 тонни з гектара, а на Полтавщині, де чорноземи буде до двох тонн.

Фонд надає фермерам не лише техніку, посівні матеріали, проводить обприскування та допомагає у спеціальних “рукавах” зберігати врожай (чимало елеваторів в Україні розбомбили обстрілами рашисти).

Говард Баффет вірить в українську аграрну галузь та просуває її у світі. Оскільки останні 40 років займався сільським господарством, то впевнений, що саме агросектор відновить після війни ВВП України.

Баффет часто розповідає, що йому імпонують українські фермери, які втратили все, як, наприклад, на Київщині, біля Бородянки, але готові починати все з нуля і працювати на землі.

До слова, благодійний фонд мільярдера не може допомагати у військовій галузі, тільки у мирній. Тож його підтримка у гуманітарній сфері для України неоціненна.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що у програмі “Національний кешбек” наразі беруть участь 87 підприємства та ФОП Київської області.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко