Коломия До сайту

Україна відзначає День захисників і захисниць

У вівторок, 1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці українці святкують День захисників і захисниць України та День козацтва.

День захисників і захисниць України став державним святом 14 жовтня 2014 року президентським указом як День захисника України. 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України. Його відзначали 14 жовтня, але торік дату свята перенесли на 1 жовтня з огляду на реформу церковного календаря.

Православна церква України ухвалила рішення перейти на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року. Таким чином, більшість християн України вже відзначають релігійні свята за новим календарем – на 13 днів раніше. Зокрема, Покрову Пресвятої Богородиці замість 14 жовтня святкують 1 жовтня, а разом з нею перенесено і дату Дня захисників і захисниць.

Потреба у такому загальнодержавному святі особливо гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні мужність та відвага, виявлені українськими бійцями на передовій, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

Захисникам подякував і міністр оборони України Рустем Умєров.

“Сьогодні ми висловлюємо щиру вдячність усім нашим Захисникам і Захисницям — справжнім Героям, які щодня боронять Україну на землі, в небі й на морі. На передовій і в тилу ворога”, – написав він у телеграмі. 

Умєров нагадав, що захисники виборюють для майбутніх поколінь мир.

“Ми знаємо, за що боремося: за наш дім, за наших рідних, які мріють про мирне небо. За міста і села, що чекають на визволення. За майбутні покоління, які житимуть на своїй землі без страху. І за пам’ять про тих, хто протягом століть віддавав своє життя за нашу свободу”, – зазначив міністр.

Також відзначив усіх тих, хто віддали життя за Україну і подякував кожному українському воїну за єдність, мужність і стійкість.

Також сьогодні о 09:00 по усій країні відбулася масштабна хвилина мовчання в пам’ять про загиблих воїнів.

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що Кабмін змінив розмір одноразової грошової допомоги сім’ям загиблих військових.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко