Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Обличчя

І біль, і щастя: жителька Ірпеня влаштовує благодійні фотосесії

Ріна Чипаченко з понад 10-річним стажем, безкоштовно фотографує весілля та вінчання військових. А також проводить зйомки тих, хто втратив своє житло для проєкту «У мене не має дому».

Ріна, як і велика кількість українців, вирішила також допомагати нашим військовим. І робити це так, що вміє найкраще. Тож взяла свій фотоапарат і почала відображати на пам’ять щастя й кохання у дуже важливий для молодят день. Жінка вже провела чотири вінчальних та весільних фотосесії. «Для мене дуже важливо зробити для військових щось хороше, адже вони наші найкращі захисники!», – додає фотографиня.

Жінка розповіла Інформатору, що їй дуже сумно за своє рідне місто та людей, які постраждали під час окупації. Тому наступна її благодійна справа – авторський проєкт «У мене немає дому». Ріна фотографує сім’ї у їхніх зруйнованих будинках. Вона провела 6 таких фотосесій. І на черзі є ще 20 бажаючих.

«І хоча іноді господарі зруйнованих осель самі є ініціаторами подібних фотосесій, наважитися їм на цю зйомку дуже тяжко. Вони ледь стримують свої сльози та біль», – ділиться фотографиня. За її словами: “Дехто робить це для фіксуванння пошкоджень, бо збирає кошти на відновлення свого житла. Та більшість ірпінчан хоче назавжди закарбувати свій біль та жах для наступних поколінь, аби вони не забували цієї невимовної трагедії!”

Також Ріна не приховує, що для неї це теж досить нелегко: «Не лише морально, але і фізично складно, адже в цих будинках й досі стоїть запах горілого, який буквально в’їдається в тебе. І я думаю, що цей запах назавжди лишиться в рідному Ірпені, бо таке неможливо забути. Хочу, аби люди завжди пам’ятали наше місто-герой, яке стало щитом для Києва від рашистів».

Фотографиня Ріна Чипаченко

Її світлини:

Ключі є – будинку немає

Дівчинка в своєму будинку із єдиною вцілілою іграшкою

Улюблена чашка “Зроби це своїм вдома”

Любов вижила там, де побувала жорстокість

Мама й донька вдома

Без будинку, але з коханням, надією та вірою

Її захисник – тепер офіційно (Ірпінський ДРАЦС)

Молодята в Ірпені

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби дізнаватися про цікаві проєкти та актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”! 

Анна Вусань

Фото надане Ріною Чипаченко

Нагору