Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

16 серпня: який сьогодні день

Всесвітній день повітряних зміїв. Це найстаріші з відомих літальних апаратів. Протягом тисячоліть їх використовували люди, щоб доставляти повідомлення, задобрювати богів, прогнозувати погоду.

День “Справжнє кохання назавжди”. Романтичне свято, яке, хоч і має неофіційний характер, проте відрізняється популярністю в усьому світі. Не забудьте привітати свою половинку та подарувати їй теплі слова.

У церковному календарі:

Сьогодні православна церква вшановує день пам’яті преподобних Ісаака, Далмата і Фавста. Преподобний Далмат жив за царювання імператора Феодосія Великого. Він був військовослужбовцем, якого дуже поважав сам правитель. Згодом він вирішив відкинути все світське, залишив дружину та дітей, взяв з собою сина Фавста та вирушив до святого Ісаака неподалік Константинополя. Там батька і сина постригли і почали вони вести богоугодне життя. Коли Ісаак відчув свою кончину, то призначив своїм наступником Далмата.

Іменинниками ж стали: Іван, Антон, Микола, Кузьма, Соломія. З днем Ангела, друзі!

Історичні дати:

  • 1649 рік — 50-тисячна армія Богдана Хмельницького перемагає 60-тисячну армію Речі Посполитої короля Яна-Казимира під Зборовом;
  • 1820 рік — у Ніжині коштом князя Олександра Безбородька відкривають Гімназію вищих наук (нині це Ніжинський педагогічний інститут);
  • 1914 рік — головна українська рада оприлюднює маніфест до українського народу з приводу Першої світової війни із закликом боротися за визволення України;
  • 1919 рік — 11-та дивізія Групи Січових стрільців Романа Сушка Армії УНР і 21-ша Збаразька бригада УГА Богуслава Шашкевича звільняють від більшовиків Шепетівку.

Хто народився:

  • 1931 рік — український маляр, графік Юрій Старостенко;
  • 1933 рік — український хоровий диригент, композитор, педагог Анатолій Авдієвський;
  • 1950 рік — український скульптор, художник, який останні роки життя провів у США, Василь Федорук;
  • 1962 рік — український прозаїк, поет, культуролог Юрій Іздрик;
  • 1978 рік — українська художниця Адріана Галецька.

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомлятиме щодня, не пропустіть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Олександра Кондратюк

Нагору