Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Як уберегти свою спину від болю: поради лікаря-невролога

З початком війни багато хто перейшов на дистанційну форму роботи, а діти навчаються та розвиваються онлайн, з дому. Тож, більшу частину часу потрібно проводити сидячі за комп’ютером, що не добре впливає на роботу хребта.

Інформатор поспілкувався з лікарем-неврологом Юлією Ломадуровою, яка радить, як не нашкодити своїй спині під час роботи та навчання он-лайн.

«Зараз ми спостерігаємо дві проблеми: гіподинамію – через обмеження руху та сидіння з гаджетами. І навпаки – надлишкове перенавантаження професійним спортом. Хребет – це наша основа і резерви його не безмежні!», – зауважує лікар.

Чи знали ви, що сила кісток формується з дитинства, як фундамент, який закладається на все життя? Чим більше рухається людина, тим краще. Варто пам’ятати, організм – це безперервні процеси. І в критичних ситуаціях, коли людина не може рухатися, виникають атрофії м’язів, застійні процеси в легенях. Навіть короткочасні стани без руху мають свої наслідки.

Можливі ускладнення здоров’я під час довгого сидіння:

  • Хребет: між кожним хребцем є суглоб. А суглоби не люблять, коли вони не рухаються. Якщо не рухатись, то вони не змащуються, далі збільшується тертя і може з’явитися запалення. Так суглоби швидше зношуються і гірше витримують навантаження.
  • М’язи: коли ми рухаємося, вони працюють. Якщо ж довго знаходитися у незручній позі, то виникають спазми і біль. В м’язах проходять судини, тому особливо важливо рухатися для кровообігу нижніх кінцівок.
  • При довгому стоянні чи сидінні виникає застій крові та лімфи в ногах. Згодом з’являється відчуття розпирання й втоми. Як наслідок, варикозне розширення вен, застій обмінних процесів, що може призводити до закрепів, погіршення роботи шлунково-кишкового тракту, ожиріння, інсулінорезистентності.

Варто знати, що болі в хребті залежать не лише від довгого сидіння, а й від харчування, адже в нашому організмі все взаємозв’язане. Наші кісткі на 95% складаються з кальцію. «Кальцій може добре засвоюватися тільки, якщо є баланс між фосфором, магнієм, селеном, йодом, вітаміном Д. Тому дієти з надлишком або недостатністю потрібних речовин, можуть погіршувати загальний стан здоров`я. Не збалансоване вегетаріанство, також не несе нічого здорового. Навіть, якщо ви приймаєте препарати кальцію, вони не засвоюються без потрібного балансу необхідних речовин», – розповідає Юлія Ломадурова.

Юлія Ломадурова – лікар-невролог

За балансом макро- та мікроелементів в організмі варто слідкувати особливо уважно в основний період насичення кісток кальцієм у дітей – це 11-16 років. «Тоді ж, більшість дівчаток починають сідати на дієти і влаштовують кризу для своїх кісток. Для жінок, стан кісткової системи більш критичний, так як вимивання кальцію відбувається під час вагітності, лактації, менопаузи. І для чоловіків, і для жінок зворотні процеси кісткової тканини починаються з 35 років, тому в цей період починає втрачатися кальцій, а от же сила кісткової тканини зменшується», – наголошує лікар.

Надлишкова або недостатня вага тіла, впливає на гормональний фон, від того порушується робота статевої та ендокринної систем. Тож, коли ви звертаєтеся до лікаря з проблемами хребта, інколи час вже втрачено, і відновити його стан буде складніше. Але підтримувати “свою основу” ми повинні обов`язково! Правильне харчування, заняття спортом, уникання стресу, повноцінний сон – допоможуть підтримувати хребет», – радить неврологиня.

І наостанок, вправи для спини для зменшення болю:

  1. Під час сидячої роботи вставати щогодини.
  2. Ходити 5 хвилин, якщо відчуваєте скованість.
  3. Проводити 5-10 хвилин розминку м’язів, без зусиль.
  4. Максимальні згинання та розгинання спини не виконувати.
  5. Не викликати хрускіт від суглобів. Так їхня капсула перерозтягується і як наслідок можуть виникнути функціональні блоки – .

Пам’ятайте, що ваше здоров’я  – це ваша відповідальність! Бережіть себе та будьте здорові!

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Олександра Кондратюк

Нагору