Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Поради лікаря: як рятуватися від алергії на амброзію

Для деяких жителів БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель) літо, це не відпочинок під палючим сонцем, чи прогулянки набережною. Для них це – нестерпна боротьба з алергією. На даний момент триває другий амброзійний пік, ризик симптомів дуже високий.

Алергія найпоширеніша на лугові трави, бур’яни та дерева. Найбільше вона розповсюджена на трави: амброзію, лободу і полин. Пилок цих трав може міксуватися між собою, що приводить до страшних наслідків. Аби упростити симптоми цієї хвороби, Інформатор поспілкувався з дитячим алергологом – Руселевич Майєю. Яка розповіла, як боротися з алергічними захворюваннями.

«Лиш повіє «роза вітрів», стан може погіршитися. Сьогодні ви нічого не відчували, та завтра може стати дуже погано. Щороку рівень алергії підвищується, бо ви “себе заліковуєте”. Немає регіонів, де б пилок не піднімався до максимуму. Амброзія – сильний алерген», – розповідає лікарка.

Які бувають прояви алергії:

  • Можуть бути прояви полінозу, який є у вигляді алергічного риніту та кон’юктивіту. Це може бути набряк слизових оболонок носа. Не завжди присутні виділення з носової порожнини. Важкість дихання, закладеність носа.
  • Алерічний Салют проявляється чханням, виділяється невелика кількість слизу з носа. Під час «салюту» свербить ніс, очі червоніють і чухаються.
  • Алергічний кон’юнктивіт характеризується почервонінням та набряком.
  • Набряк слизових викликає дискомфорт. Першіння у ротовій порожнині, у деяких випадках змінюється голос додається кашель та хрипи.
  • Бронхіальна астма. Спостерігають напади задухи, задишку, сухий і надривний кашель, свистячі хрипи при видиху.
  • Оральний алергічний синдром. Коли люди вживають: моркву, кавун, мед, алкоголь, що на травах, чай ромашковий, олія і навіть парфуми. Всі ці продукти мають перехресні реакції на амброзію. У них схожа білкова структура на пилок бур’янів.

«Якщо ви йдете на вулицю, не забувайте про капелюх та окуляри, пилок може осідати на ваших щоках, тому для лиця, це буде захистом. Вже коли повернетеся додому, обов’язково роздягніться у ванній кімнаті, лише після того лягайте на ліжко. Робіть вологе прибирання. Часто зволожуйте повітря», – зауважує лікар.

Та коли ж алергія просто замучила і чекати до прийому лікаря потрібно декількад днів, зробіть наступні процедури:

  1. Ніс: робіть назальний душ ізотонічними сольовими розчинами, або застосовуйте спреї , для зволоження слизової носа.
  2. Очі: капайте краплями “штучна сльоза”, або краплями з додаванням геалуронової кислоти.
  3. Пийте антигістамінні препарати, які зменшать симптоми. Головне, щоб це були не седативні препарати. Вони мають бути сучасні, які потрібно приймати один раз на добу.

Корінаста амброзія

Алерголог наголошує, що не можна робити дома: « Я категорично проти того, коли пацієнти починають безсистемно вводити собі судинозвужувальні препарати. Тоді з’являється звикання, далі ліки діють як наркотик, без них ви просто не зможете в майбутньому. Все це закінчується кровотечами, звиканням. Це ще одна додається проблема до вашої алергії. Також потрібно виключити з життя трав’яні чаї. Краплі з ефірними маслам. Гомеопатичні ліки. Ви не повинні розпочинати лікування із застосування системних стероїдів.».

Та є й гарні новини, алергія лікується алерген-специфічною імунотерапією (Асіт) і цьому методу вже понад 100 років. Ним користуються всі країни, в тому числі й Україна. Якщо ви звернетеся до свого лікаря, він зробить вам алергообстеження “прік-тести”, або аналіз крові, виявить ваш мажорний алерге та призначить АСІТ терапію – ін‘єкції або спрей з «вашим» алергеном. Таке лікування триває кілька років. Ефект після терапії тримається 10-15 років. Вже в перші 6 місяців відчуєте покращення. Організм виробляє імуноглобулін G на ваш алерген, який блокують специфічний імуноглобуліни класу E. Симптоми будуть щодня зменшуватися, може навіть пощастити на все життя і ви позбудетесь алергії назавжди.

Майя Руселевич – дитячий алерголог, пульмонолог, педіатр.

Раніше Інформатор писав про те, як уберегти свою спину від болю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Олександра Кондратюк

Нагору