У Бучі розпочинають унікальний проєкт із будівництва фабрики-кухні, на якій готуватимуть корисну їжу для навчальних закладах міста й сусідніх громад Бучанщини.
Про це пише Інформатор із посиланням на повідомлення на сайті президента України.
Фабрика-кухня є одним з варіантів організації шкільного харчування, яка дає змогу приготувати до 10 000 порцій і зменшити витрати на воду та електроенергію. Така фабрика зможе забезпечувати харчуванням 30-40 навчальних закладів. Також постачання їжі дітям стане систематизованим, безпечним і якісним.
Меценатом проєкту став американський філантроп і бізнесмен Говард Баффет, син відомого мецената та інвестора Воррена Баффета. Ініціатива реформи шкільного харчування у межах відбудови України належить дружині глави держави Олені Зеленській.
Продукцію бучанської фабрики-кухні отримуватимуть школи Бучі та щонайменше двох найближчих громад – Бородянської та Немішаївської.
На фабриці також зможуть готувати їжу і для інших груп населення – тимчасово переміщених осіб і місцевих жителів. Також потужності установи можна буде переналаштувати.
“Ми вперше зустрілися на початку літа. Тоді пан Баффет сказав, що йому небайдужа тема відновлення України. І особливо йому хочеться зробити щось для деокупованих територій, найбільш постраждалих від російської навали. І я запропонувала йому проект фабрики-кухні”, – сказала Зеленська.
Фабрика-кухня в Бучі стане пілотним проєктом, згодом мережу хочуть поширити й на інші області України.
Для обслуговування таких об’єктів та задоволення інших потреб навчальних закладів поступово створюватимуть професійні центри підготовки кухарів. У них будуть перекваліфіковувати фахівців із існуючих закладів, а також готувати кухарів на постійній основі.
Очікується, що фабрика-кухня в Бучі запрацює 1 вересня 2023 року.
Нагадаємо, у серпні президент України Володимир Зеленський зустрічався із засновником міжнародної гуманітарної організації World Central Kitchen Хосе Андресом. Нині ця організація розгорнула діяльність у багатьох містах України. Зокрема, організація займається приготуванням їжі для тимчасово переміщених осіб на Бучанщині.
Перша леді України Олена Зеленська активно займається реформуванням системи шкільного харчування в Україні. Ідеологом проєкту зі зміни культури харчування CultFood та розробником нового дитячого меню є шеф-кухар Євген Клопотенко.
Раніше Інформатор ділився із читачами рецептом неймовірно смачної шарлотки від популярного шеф-кухаря Клопотенка.
Підписуйтесь на наш Тelegram-канал та Facebook-сторінку, аби не пропустити важливі новини нашого “БІГ-регіону” (Буча, Ірпінь, Гостомель)!
Олександр Кульбачний
Фото: president.gov.ua