Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

“Стоянка, Ірпінь, Романівка” – канал спасіння: історія Telegram-каналу, який допомагав та рятував під час окупації Бучанського району

З 24 лютого 2022 року в Бучанський район почали вторгення російські загарбники. Життя в укриттях або евакуація під обстрілами – стало жорстоким вибором для мешканців цього регіону. Мікрорайон Стоянка-2 також переживав цю жахливу реальність. 

Як розповів кореспонденту Інформатора житель Стоянки-2 Дмитро Івко, він разом зі своєю дружиною Дарією на початку окупації одразу вирішили, що залишаться вдома, настільки довго, наскільки це буде можливим. Ціль – зберегти не лише своє життя, а й допомагати іншим. Так з’явився Telegram-канал «Стоянка|Ірпінь|Романівка». «Ми його створили з метою, щоб якомога більше місцевих жителів об’єдналися, були на зв’язку та мали змогу попросити про допомогу!», – додає Дмитро.

Подружжя одразу ж пішло до магазину і накупило багато продуктів. Згодом пара почала розносити їжу іншим, хто дуже цього потребував. «На нашому каналі я написав оголошення, що ми готові провідати рідних, безкоштовно привезти продукти», – розповідає Дмитро. Першою попросила допомогти продуктами жінка з трьома дітьми. «Звісно, ми не відмовили їй, адже у них практично не залишалось уже їжі. Це був початок березня, тоді вже велись навіть вуличні бої, тому ми з дружиною відправились до неї пішки».

Дмитро розповідає, що йти довелося 25 хвилин: «Я дуже боявся за дружину, але відмовити її, не ходити зі мною було неможливо, адже вона у мене безстрашна і дуже хотіла допомогти людям!»

В Telegram-каналі Дмитра щодня стрімко зростала кількість людей, і в загальному додалось понад 2 тисячі осіб. Таким чином місцеві жителі об’єдналися та почали допомагати одне одному. В чаті навіть придумали хештеги для зучності: #шукаю та #ділюсь. І кожен тут знаходив допомогу в евакуації, в продуктах, навіть годували тваринок, яких залишили вдома самих.

Автор каналу щодня приходив до тих, хто потребував їжі та засобів особистої гігієни. «Коли люди просили допомоги, вони були дуже налякані. Тому, коли я приходив, іноді підносив речі аж до підвалів, адже вони дуже боялись навіть виходити звідтіля!»

5 березня Дмитро з дружиною були змушені евакуюватися зі Стоянки-2, через активні бої зовсім неподалік від них. Але їхній канал й далі «жив» та «допомагав». Чоловік продовжував координувати людей, як можна виїхати з мікрорайону. Допомагали й ті жителі, хто залишився там – вони дізнавалися загальну ситуацію в районі, підтримували одне одного як могли.

Після деокупації Бучанського району люди й надалі контактують в цьому Telegram-каналі, але тепер обговорюють інші важливі питання: відновлення житла, налагодження комунікацій і… можливості повернення до нормального життя.

Раніше ми писали про “Область Героїв” – фільм про українців, які рятували життя в деокупованих містах Київщини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Анна Вусань

Нагору