Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

12 вересня: який сьогодні день

Сьогодні, 12 вересня, Міжнародний день в’язання гачком. Запровадив це свято блогер із США, який захопився виробництвом в’язальних гачків. У блозі він закликав провести міжнародне свято, присвячене в’язанню. Офіційно підтверджено, що техніка в’язання гачком з’явилась та поширилась лише на початку XIX століття, хоча вважають, що така техніка з’явилась набагато раніше.

Також сьогодні – Міжнародний день усвідомленості. Вперше цей день провели в 2011 році за ініціативи  видавництва Wisdom Publications, яке займається випуском старих і сучасних книг з буддійської філософії, а також практичних метеріалів про усвідомленість. Метою створення цього дня – посилити інформованність людей про корисність та цінність усвідомленості.

А ще 12 вересня – Міжнародний день співпраці Південь-Південь Організації Об’єднаних Націй. В 1974 році ООН затвердила створення особливого підрозділу згідно з Програмою Розвитку ООН для сприяння співпраці між державами, які розвиваються. Ця ініціатива стала причиною створення головного координаційного органу по співпраці Південь-Південь та трьохсторонноьої співпраці на міжнародній арені в межах системи ООН – Управління ООН по співробітництву Південь-Південь.

В церковному календарі:

Вшановують День пам’яті святителя Олександра, преподобного Олександра Свірського і великого князя Олександра Невського.

Іменинниками ж стали: Ангеліна, Євгенія, Єлизавета, Арсеній, Василь, Гаврило, Григорій, Данило, Макар, Максим, Микола, Олександр, Олексій, Павло, Петро, Семен, Степан, Федір, Єфрем.

Історичні дати:

  • 1898 – відкрили Київський політехнічний інститут;
  • 1941 – старший лейтенант Катерина Зеленко з Рівненщині на бомбардувальнику Су-2 збила німецький винищувач Ме-109. Це єдиний випадок в історії авіації, коли повітряний таран здійснила жінка;
  • 1941 – у Ладижині Вінницької області нацисти розстріляли 504 євреїв;
  • 1942 – у Літині Вінницької області нацистська окупаційна влада розстріляла 580 євреїв;
  • 1991 – у Києві на Майдані Незалежності демонтували монумент на честь Жовтневого перевороту.

Цього дня народилися:

  • 1875 – Олександр Кошиць, український диригент, композитор та етнограф;
  • 1994 — Еліна Світоліна, українська тенісистка

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомлятиме щодня, не пропустіть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Анна Вусань

Нагору