Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

17 вересня: який сьогодні день

Сьогодні, 17 вересня, День працівників цивільного захисту України (День рятівника), яке вперше під такою назвою відсвяткували в 1998 році. До цього це був офіційний День пожежників України.

Професія рятувальника є надзвичайно складною та відповідальною. Її обирають люди відважні, сильні духом, ті, які ставлять добробут, здоров’я та життя інших людей вище від своїх особистих інтересів!

Рятівники захищають населення і території від надзвичайних ситуацій – ліквідують наслідки надзвичайних подій, аварій, катастроф. Рятують людей, тварин, майно, займаються гасінням пожеж! А в нинішніх реаліях в країні ця професія вкрай важлива та просто неоціненна!

Дякуємо за вашу неймовірну роботу! Пишаємося! 

Сьогодні також відзначають День працівника страхового ринку України. Після набуття незалежності України, в 1993 році був створений перший уповноважений орган страхового нагляду нашої країни, і саме в цей день почали відзначати це свято.

А ще 17 вересня день народження міста Кропивницького, яке щорічно відзначають кожну третю суботу вересня. Місто заснували в 1754 році. Виникнення цього сучасного міста пов’язане з фортецею святої Єлисавети. Згодом перетворили на місто Єлизаветград. А в 1924 році перейменували на Зінов’єск, пізніше – Кірово. В 1939 році місто отримало назву Кіровоград, а в  2016 році згідно з декомунізацією перейменували на Кропивницький.

Ще сьогодні відзначають День фармацевтичного працівника України. Фармація є однією із найважливіших складових системи охорони здоров’я. Фармацевт – спеціаліст, який володіє змістовними знаннями з аптечної роботи, технологій із виготовлення ліків, відпуску лікарських препаратів і перевірки лікарських рецептів.

17 вересня також Всесвітній день безпеки пацієнтів, який заснований в травні 2019 року 72-ю сесією Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я. В основі проведення цього дня лежить принцип медицини – перш за все, не нашкодь!

В церковному календарі:

День пам’яті ікони Божої Матері “Неопалима купина”.

Іменинниками ж стали: Олена, Василь, Григорій, Іван, Михайло, Микола, Олександр, Павло, Петро, Степан, Федір.

Історичні дати:

  • 1897 – на Харківському паровозобудівному заводі збудували перший український паровоз;
  • 1989 – на телеканалі Fox (США) показана перша серія мультсеріалу “Сімпсони”;
  • 1989 – у Чернівцях розпочався перший Республіканський фестиваль української пісні «Червона рута»;
  • 1991 – Міністерство юстиції України зареєструвало Міжнародний фонд “Відродження”;
  • 1991 – Створено Кабінет Міністрів України.

Цього дня народилися:

  • 1864 – Михайло Коцюбинський, український письменник;
  • 1908 – Юрій Шевельов, український науковець, славіст-мовознавець, історик літератури, письменник, критик.

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомлятиме щодня, не пропустіть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Анна Вусань

Фото: ДСНС України

Нагору