Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

25 вересня: який сьогодні день

Сьогодні, 25 вересня, День машинобудівника України, який відзначається в останню неділю вересня. Машинобудування України посідає одну з ключових позицій в економічному секторі країни. У структурах і підрозділах машинобудівної галузі задіяно понад 2800 промислових підприємств і понад 230 організацій, що виконують різноманітні наукові, науково-технічні та дослідницькі роботи. Приблизна кількість працюючих у цій галузі – понад 1 млн людей.

Також в цей день відзначають Всеукраїнський день дошкілля. Дата заснована в 2011 році. Дошкільний вік дуже важливий та відповідальний період у житті дитини, адже в цьому віці формується особистість і закладаються основи здоров’я. Подальша доля кожної дитини залежить від мудрості вихователя, його терпіння та уваги до внутрішнього світу дитини.

Ще сьогодні День народження українського міста – Мелітополь, яке виникло на місці слободи Новоолександрівка, заснованої в 1816 році й перейменованої в 1841 на Мелітополь. Походження назви міста від грецького “Мелітос” – “медове місто”. На місці нинішнього міста було розташоване невелике ногайське селище Кизил-Яр.

Також 25 вересня Міжнародний день глухих, який присвячений слабочуючим та нечуючим людям планети. В 1951 році була створена Всесвітня федерація глухих. Ця організація і заснувала цей день для інформованості суспільства про проблеми нечуючих людей. За даними ВООЗ, близько 5% населення світу мають інвалідність, пов’язану зі слухом.

І також святкують сьогодні Всесвітній день мрії. Це день, коли ми відзначаємо роль, яку мрії відіграють у нашому житті і коли ми вселяємо надію в серця людей у всьому світі. Мрійте, ваші бажання обов’язково здійсняться!

В Церковному календарі:

День пам’яті святого Автонома (Артамона), єпископа Італійського.

Іменинниками ж стали: Семен, Юліан, Федір.

Історичні дати:

  • 1493 – Христофор Колумб вирушив у свою другу подорож до Америки;
  • 1818 – англійський лікар Джеймс Бландел провів першу у світі операцію з переливання крові від людини до людини;
  • 1914 – відбулася перша битва загону Українських Січових Стрільців.

Цього дня народилися:

  • 1932 – Анатолій Солов’яненко, український оперний співак;
  • 1951 – Людмила Єфименко, українська кіноактриса, кінорежисер;
  • 1972 – Сергій Мізін, український футболіст і тренер;
  • 1984 -Ганна Задорожнюк, українська фігуристка;
  • 1984 – Тетяна Козлова, українська волейболістка;
  • 1992 – Юлія Слободян, українська художня гімнастка;
  • 1993 – Максим Шемберєв, український плавець.

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомлятиме щодня, не пропустіть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Анна Вусань

Нагору