Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

29 вересня: який сьогодні день

29 вересня День пам’яті трагедії Бабиного Яру. Це одна з найтрагічніших подій в історії ХХ століття. В урочищі Бабин Яр були масові розстріли мирного населення, вчинених гітлерівцями під час окупації Києва у 1941-1943 роках.

29 та 30 вересня 1941-го року за офіційними історичними свідченнями там розстріляли близько 34 тис євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тис українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Розстріли в Бабиному Яру відбувалися майже щоденно більше 2-х років до завершення окупації міста в листопаді 1943 року. За цей час було знищене практично все єврейське населення міста.

Також сьогодні Всесвітній день серця. Мета цього дня – підвищення обізнаності населення про хвороби серця, правильний спосіб життя для їх попередження, а також заклик до профілактичних заходів для зменшення смертності від хвороб серця.

А ще 29 вересня відзначають Всесвітній день моря, аби привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління.

В Церковному календарі:

Вшановується пам’ять святої Євфимії Всехвальної.

Іменинниками ж стали: Людмила, Віктор, Григорій, Йосип, Олексій, Сергій.

Історичні дати:

  • 1650 – Генрі Робінсон відкрив у Лондоні перше в світі шлюбне агентство;
  • 1954 – засновано Європейську організацію з ядерних досліджень (ЦЕРН);
  • 1992 – в Україні з офіційним візитом перебував генерал-губернатор Канади, українець за походженням Рамон (Роман) Гнатишин.

Цього дня народилися:

  • 1845 – Іван Карпенко-Карий, український письменник, драматург;
  • 1866 – Михайло Грушевський, український політичний і державний діяч, історик;
  • 1912 – Мікеланджело Антоніоні, італійський кінорежисер;
  • 1913 – Стенлі Крамер, американський кінорежисер.

Про важливі та визначні дати в історії України й світу Інформатор повідомлятиме щодня, не пропустіть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель) “!

Анна Вусань

Нагору