Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Свідчення очевидця: які звірства чинили рашисти під час окупації Київщини

Житель Ворзеля, який на початку повномасштабної агресії потрапив до лап окупантів, розповів моторошні деталі знущань над мирним населенням. У місці, вказаному свідком, поліція виявила тіла двох закатованих чоловіків.

«Хто головний у теробороні?», «Де бактеріологічна зброя?», «Де розміщені «Точки У»?» – відповіді на такі запитання росіянці намагалися тортурами вибити з мирних жителів Ворзеля, Бучі, Гостомеля. Як повідомляє Інформатор, людей хапали просто на вулицях або забирали з домівок.

Борис, – так звати чоловіка, відео зі свідченнями якого оприлюднив начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов, – потрапив у неволю, коли разом із кількома односельцями повертався додому після допиту. Уже інший підрозділ окупантів схопив чоловіків на полі. Притягли до лісу, де нещадно били й знущалися, а між катуваннями вкидали бранців до ями.

«Нас поставили всіх на коліна й із оцими дурними запитаннями про біолабораторії й «Точки У». Та звідки ж нам, цивільним, узагалі таке знати?!» – дивується Борис. У чоловіка після тих «опитувань» неправильно зрослися десять зламаних ребер. Щоби хоч якось зігрітися в березневі морози, люди в “ямах смерті” горнулися одне до одного. Якось, розповідає Борис, аби остаточно не околіти він мусив притулятися до тіла вже померлого товариша, доки воно лишалося хоч трохи теплим.

За кілька днів бранців повантажили у військовий «Урал» і привезли до гостомельського аеропорту. Борис показав будівлю, яку рашисти перетворили на катівню, – там і досі на кожному кроці сліди перебування й злочинів ворожої армії. Людей запхали в промислові холодильники. Дві невеликі кімнати з кахлями на стінах і підлозі, без жодних умов навіть для мінімальних потреб понад місяць були місцем поневолення 52 чоловіків. Виводили лише на допити, їх витримали не всі, один із в’язнів від катувань збожеволів. Були в полоні й жінки, розповідає Борис, їх ув’язнені чоловіки лише чули, а побачили вперше вже в квітні, коли всіх полонених вивезли з Гостомеля спочатку до білорусі, а потім – росії.

«Історія насправді жахлива, але без таких історій ми не зрозуміємо всю глибину насильства та жорстокості армії рф і того російського солдата, який 24 лютого перетнув кордон України. Світ має знати про цих нелюдів», – каже Андрій Нєбитов.

Очільник поліції Київщини запевняє, вони невпинно працюють над тим, щоби встановити всі підрозділи, які напровесні окупували область і чинили тут злочини проти мирних громадян. Поліціянт особливо наголошує, що це були саме цивільні. І зауважує, рашисти самі ж полегшили роботу українським правоохоронцям, – Андрій Нєбитов показує написи, залишені на стінах і дверях гостомельсьої катівні, де поміж іншого є й назви військових частин та міст ерефії.

“Яма смерті” в лісі біля Ворзеля

Після допитів окупантів у Бориса неправильно зрослися 10 ребер

У місці, вказаному свідком, поліція виявила тіла двох закатованих чоловіків

Після кількаденних катувань у лісі бранців перевезли в аеропорт Гостомеля

Понад пів сотні мирних жителів утримували й катували в промислових холодильниках

На стінах і дверях катівні російські злочинці залишили “автографи”

Написи допоможуть встановити підрозділи злочинців, щоби надалі притягти їх до відповідальності

Як раніше вже писав Інформатор, поліція просить допомогти в пошуку воєнних злочинців, які катували й розстрілювали людей у Лісовій Бучі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, аби оперативно дізнаватися про актуальні новини “БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)”!

Оксана Лук’яненко

Фото: Telegram-канал Андрія Нєбитова

Нагору