Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

На Київщині планово та аварійно відмикають світло

Київська область поміж регіонів, де з 6:00 понеділка, 7 листопада, почали задіювати стабілізаційні відімкнення електроживлення за графіком. Утім споживачам слід бути готовими, що світло зникатиме й позапланово.

Про це Інформатор повідомляє з посиланням на “Укренерго”.

Відімкнення задіюють, щоб уникнути перевантаження високовольтної інфраструктури, адже енергомережа країни досі не може відновити повноцінну роботу після терористичних атак росії.

Надовго залишатися без електрики сьогодні доведеться жителям семи регіонів, поміж них і Київщина. А також Чернігівська, Черкаська, Житомирська, Сумська, Харківська,  Полтавська області та столиця. У цих регіонах мережа зазнала найбільших пошкоджень. Для стабільної та збалансованої роботи енергосистеми треба скоротити споживання на 30%.

Із 6:00 і до кінця доби діють графіки планових обмежень, але окрім того можуть бути й екстрені відімкнення. Коли  диспетчер обленерго бачить у себе на моніторі різке одночасне збільшення споживання електроенергії, щоб уберегти електромережі від додаткових аварій, він приймає рішення  про застосування екстрених заходів, тобто графіків аварійних відімкнень. Коли ж надмірне споживання та загроза перенавантаження мереж минає, продовжують діяти графіки погодинних відімкнень. Саме тому світло може зникати не в заявлені години й бути відсутнє довше, ніж заявлено.

В “Укренерго” нагадали, що відімкнення – це наслідок руйнувань енергетичної інфраструктури від атак рашистських ракет і дронів. Об’єднана енергосистема України зазнала масованих ударів 10, 11, 17, 22 жовтня та 2 листопада.

На час оперативних ремонтних робіт залучають резервні схеми живлення. Але вони не завжди витримують те навантаження, яке несла в мирний час енергосистема. Це головна причина, чому доводиться вдаватися до погодинних та аварійних відімкнень.

В “Укренерго” запевняють: “Енергетики роблять усе можливе, щоби зменшити кількість і тривалість відімкнень, ми ремонтуємо мережі без зупинок та вихідних”.

Натомість енергетики сподіваються на розуміння й допомогу споживачів. І вкотре просять не вмикати електроприлади, без яких можна обійтися.

Як раніше писав Інформатор, в умовах нинішньої енергокризи, спричиненої варварськими атаками росії по енергетичній інфраструктурі України, електроенергію відмикають не так, як заплановано, а так, щоб оперативно збалансувати енергосистему.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко

Нагору