Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ГРОШІ

Легендарний смарагд американської письменниці піде з молотка на допомогу постраждалій від війни Київщині

Відома американка Мітці Пердью виставляє на аукціон каблучку зі старовинним смарагдом. Стартова ціна $70 тис. Отримані гроші письменниця скерує на створення центру допомоги українським жінкам.

Про це Інформатор повідомляє з посиланням на начальника поліції Київської області Андрія Нєбитова.

За місяць на аукціоні Sotheby’s Magnificent Jewels у Нью-Йорку буде виставлений унікальний лот – смарагд вагою 6,25 карата з історією понад 400 років. Власниця каменю – Мітці Пердью – відома в США письменниця, телеведуча та спадкоємиця мережі готелів Sheraton.

Улітку 82-річна жінка наважилась приїхати в охоплену війною Україну. Вона на власні очі бачила наслідки окупації на Київщині: побувала в Ірпені, Бучі, Бородянці та Макарові й була вражена жорстокістю російських окупантів та масштабами руйнувань.

Мітці оглянула місця воєнних злочинів росіян на Київщині

«Поїздка розпочалася зі зруйнованого Романівського мосту. Ми також подивилися Ірпінський відділ поліції, який повністю розбитий, спустилися до тиру, де ховалися від обстрілу цивільні та звідки їх вивозили. Завітали до мікрорайону на в’їзді з Бучі до Ірпіня, де житлові будинки бомбили з літаків. Побували в церкві Андрія Первозванного в Бучі, де була братська могила понад сотні людей. Я показав фотографії ексгумації тіл, розповів, скільки було вбитих у Київській області. Сказати, що Мітці була вражена, – це не сказати нічого. Часом вона не приховувала сліз», – розповів Андрій Нєбитов.

Ще тоді Мітці висловила бажання збирати кошти, щоби відремонтувати та обладнати одну зі зруйнованих будівель під шелтер для жінок, котрі стали жертвами торгівлі людьми або страждають від домашнього насильства. Статки сім’ї Пердью оцінюють приблизно в $ 26 млрд. Мітці могла спокійно виписати чек, але вона вчинила інакше. «Вона казала, що хоче щось вигадати, щоби привернути увагу до допомоги Україні», – згадує Андрій Нєбитов.

Ще влітку Мітці Пердью висловила бажання зібрати кошти, щоби відремонтувати та обладнати одну зі зруйнованих будівель на Київщині під шелтер для жінок

Історія смарагду Мітці – це історія кохання. Магнат Франклін Парсонс Пердью профінансував експедицію, котра розшукала й підняла на поверхню затонулі іспанські скарби – на дні океану вони пролежали понад 400 років. Отримана Пердью частка скарбів коштувала понад мільярд доларів, та майже всі гроші він пожертвував двом навчальним закладам. Собі залишив тільки колумбійський смарагд. Каблучку з цим коштовним каменем мільярдер подарував Мітці 1988 року, коли вона зголосилася стати його дружиною.

Старовинний колумбійський смарагд має 400-річну історію, але для Мітці Пердью це насамперед згадка про померлого чоловіка

Тепер Мітці задля допомоги Україні виставляє на аукціон каблучку, цінну для неї не лише як старовинна коштовність із історією, а і як пам’ять про чоловіка, який помер ще 17 років тому. «Я думаю, що покійний чоловік повністю підтримав би ідею того, що ця каблучка зможе врятувати сотні й сотні людей », – передає слова Мітці The Washington Post.

Таким жертовним вчинком Мітці Пердью натякає усім меценатам, що нічого не може бути ціннішим і дорожчим, ніж допомога людям, котрі постраждали від війни. Американські газети вже облетіла звістка, що легендарний смарагд, який кілька століть провів у морських глибинах, піде з молотка.

Своїм вчинком Мітці Пердью натякає усім меценатам, що нічого не може бути ціннішим і дорожчим, ніж допомога людям, котрі постраждали від війни

Раніше Інформатор повідомляв, що Андрій Данилко продав Rolls Royce Фредді Мерк’юрі: кошти підуть на центр реабілітації постраждалих від війни.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко

Фото: Нацполіція

Нагору