Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ТРЕШ

Ірпінських пожежників не пускали до води та погрожували зброєю

В Ірпінській тергромаді масштабна пожежа кілька годин нищила людське майно, а автоцистерни надзвичайників по воду мусили їздити за 3 км, хоча поруч був ставок. Усе через людську байдужість і непорядність.

Про це Інформатор повідомляє з посиланням на Держслужбу з надзвичайних ситуацій у Київській області.

У середу, 9 листопада, в Ірпінській тергромаді спалахнула масштабна пожежа в селі Козинці. Зайнялося в господарчій будівлі, вогонь по дерев’яних конструкціях швидко перекинувся на сусідні приміщення й охопив 450 кв. м. На виклик прибули надзвичайники з пожежно-рятувальних постів Ворзеля, Клавдієво-Тарасового й Гостомеля та ірпінської частини.

Гасити пожежу в с. Козинці прибули надзвичайники з пожежно-рятувальних постів Ворзеля, Клавдієво-Тарасового й Гостомеля та частини Ірпеня

Невдовзі чотири пожежні автомобілі використали всі привезені запаси води, тож брати її далі вирішили зі ставка – він був усього за 200 метрів від місця пожежі. Рятувальники проклали рукавну лінію й уже готові були працювати далі, але на заваді став власник водойми.

Пожежні автомобілі швидко використали всі запаси води. Надалі хотіли брати її зі ставка за 200 метрів від місця пожежі

«Коли лунає сирена пожежного авто, всі розуміють, що до когось прийшла біда. А отже треба допомагати, або принаймні не заважати. Та іноді байдужість чи жадібність перемагають навіть здоровий глузд», – ідеться в дописі Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Охоронець ставка заборонив рятувальникам брати воду, а власник погрожував застосувати проти надзвичайників зброю, якщо вони не заберуться

Начальник Ірпінської пожежно-рятувальної частини № 36 Вадим Кузака розповів Інформатору: «Працівник об’єкту сказав: “Вам не можна тут брати воду”. Я попросив контакти його керівника та зателефонував йому, назвався, толерантно пояснив ситуацію, але почув у свій бік такі слова: “Ви ето дєлаєте нєзаконна, убєрітє пажарнє машини с тєріторії, ілі я прієду і ми прімєнім аружиє. Єслі хатітє, падавайтє на мєня в суд, я вам дам всє даниє”».

Щоби не наражати на небезпеку особовий склад, Вадим Кузака наказав забрати техніку від ставка. Каже, на той момент не було часу на скандали. Надзвичайники були змушені їздити по воду бездоріжжям у центр села Козинці за 3 км. Локалізували пожежу о 12:07, а повністю ліквідували о 15:35, коли зсутеніло. Полум’я знищило будівлю повністю, рятувальники не дали йому перекинутися на сусідні обійстя та сосновий ліс.

«Добре, що ніхто не загинув і не постраждав. Але саме такі вчинки наших громадян викликають сором і неприйняття», – резюмує надзвичайник.

Надзвичайники були змушені їздити по воду бездоріжжям у центр села Козинці за 3 км

Інформатор із посиланням на Кодекс цивільного захисту України нагадує, що відповідно до ст. 80 п. 6, під час гасіння пожежі працівники пожежно-рятувальних підрозділів мають право на безперешкодний доступ до всіх житлових, виробничих та інших приміщень, а також на застосування будь-яких заходів, спрямованих на те, щоб рятувати населення, запобігати поширенню вогню та ліквідовувати пожежі.

Таким чином власник ставка у с. Козинці, по-перше, порушив Кодекс цивільного захисту України, а по-друге, погрожував посадовій особі, на той час командиру гасіння пожежі.

Надзвичайники локалізували пожежу о 12:07, а повністю ліквідували о 15:35, коли вже сутеніло: полум’я знищило будівлю повністю

Щоби підвозити воду на гасіння пожежі рятувальники витрачали не лише пальне, а й дорогоцінний час

Усього на гасіння пожежі в Козинцях було витрачено 106 тонн води

Власник ставка у с. Козинці не лише порушив Кодекс цивільного захисту України, не пустивши рятувальників до водойми, а ще й погрожував посадовій особі

«Добре, що ніхто не загинув і не постраждав. Але саме такі вчинки наших громадян викликають сором і неприйняття», – кажуть у ДСНС

Раніше Інформатор писав про те, як бійці трьох частин ДСНС ліквідували загоряння житлового будинку в Рубежівці, а також розповідав про начальника ірпінських рятувальників Вадима Кузаку, котрий рятує людей із вогню з холодною головою.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко, Інна Никоненко

Фото: Вадим Кузака, ГУ ДСНС у Київській області

Нагору