Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

У Бучі пам’ятку архітектури намагаються зберегти через суд

Щоби зберегти бучанську цікавинку будинок Штамма, прокуратура через суд зобов’язала власника укласти охоронний договір.

Про це Інформатор повідомляє з посиланням на Київську обласну прокуратуру.

Будинок Штамма мають привести до належного стану, а також укласти охоронний договір на цю пам’ятку архітектури місцевого значення. Зробити це – за позовом Бучанської окружної прокуратури – суд зобов’язав власника. Ним із 2004-го року є Київська міська рада.

Ні вона, ні безпосередній користувач будівлі – дитячий санаторій «Дружний», не намагалися відновлювати історичну споруду після пожежі 2004 року. Така бездіяльність призвела до вкрай занедбаного стану пам’ятки архітектури й загрози, що вона буде остаточно зруйнована й знищена.

Саме це й стало підставою для звернення прокурора до суду – і цей позов задовольнили. Укладання охоронного договору забезпечить визначення особливості використання будівлі, види та часові проміжки виконання робіт – консервації, ремонту та реставрації.

Будинок Штамма зведений у Бучі на початку минулого століття. Інженер Штамм Вернер керував будівництвом Києво-Ковельської залізниці. Свій дім звів у неороманському стилі. Завдяки своєрідній архітектурі садиба має значну історичну та культурну цінність. До того ж історичні джерела свідчать, що інженер Штамм був відомим меценатом – всіляко сприяв поширенню науки та освіти, зокрема в одному з будинків його маєтку була школа для бідних сільських дітей.

Після перевороту 1917 року в будівлі розмістили будинок дитини. А після Другої світової війни віддали дитячому санаторію для дітей із психоневрологічними захворюваннями. Після пожежі, яка сталася 18 років тому, будівля занепадала.

У липні 2019 року будинок Штамма, розташований за адресою: м. Буча, вул. Києво-Мироцька, 133, – внесено до переліку об’єктів культурної спадщини Київщини.

Як раніше повідомляв Інформатор, Бучанська прокуратура повідомила про підозру окупанту, який застрелив у спину двох мирних жителів.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко

Фото: Telegram-канал Київської обласної прокуратури

Нагору