Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Графіті в Бородянці, Ірпені та Гостомелі: таємничий Banksy побував у БІГ-регіоні

Гімнастка над проломом стіни в Ірпені та ще одна, що робить стійку на брилах будинку вже в Бородянці, – такі малюнки, виконані в упізнаваному стилі андеґраундного англійця, з’явилися на будівлях БІГ-регіону. А після Instagram-допису самого Banksy світові ЗМІ написали про візит таємничого художника на Київщину.

Знімки самих графіті й зруйнованих будівель БІГ-регіону, де вони з’явилися, в останні дні оприлюднив у своєму Instagram Ед Рам – цей фотограф працює в Україні для закордонних видань.

Спочатку Ед Рам лише припускає, що це роботи Banksy, хоча й не виключає, що зображення міг створити наслідувач. Утім напередодні вже сам Banksy публікує в своєму Instagram фото: малюнок гімнастки, що робить стійку на руках просто на уламках зруйнованої багатоповерхівки, й ще два знімки, що показують рештки цього понівеченого будинку. І ставить геолокацію – Бородянка.

Фото з графіті в Бородянці Banksy розмістив у своєму Instagram: за добу допис набрав 1,8 млн уподобайок

Ще одне графіті в Бородянці, автором якого може бути Banksy, зображує хлопчика-дзюдоїста, що кидає на спину чоловіка, схожого на президента країни-агресорки. І також гімнастка на початку тижня з’явилася в Ірпені: на розбитій рашистами будівлі на вул. 10-а лінія спортсменка в шийному бандажі робить вправу зі стрічкою над дірою в стіні.

А в Гостомелі стріт-арт прикрасив стіну будинку біля аеропорту, який окупанти штурмували в перші години повномасштабної агресії. Вбрана в халат жінка в протигазі стоїть на стільчику, справді притуленому до стіни. Намальована людина тримає намальований вогнегасник, а біля неї вікно справді вигорілої квартири.

Графіті на будинку біля аеропорту “Антонов” у Гостомелі

Саме такими провокативними роботами й відомий Banksy, згадати хоча б його серію з пацюками у лондонському метро під час пандемії Covid-19. Інформатор нагадує, що Banksy – це псевдонім англійського художника графіті, роботи котрого продаються за мільйони, утім хто саме ховається за цим іменем, точно невідомо.

Окрім власне художньої цінності, роботи Banksy в БІГ-регіоні мають ще одну: вони знову привертають увагу Європи й світу до наслідків російської агресії в Україні. Так, у публікації BBC News згадані Бородянка та Ірпінь і те, яких руйнувань зазнали ці містечка Київщини навесні цього року.

Фото з Instagram таємничого англійського художника Banksy: геолокація вказує, що зроблено його в Бородянці

Допис фотографа Еда Рама про графіті в Бородянці

Допис фотографа Еда Рама про графіті Banksy на Київщині

Допис фотографа Еда Рама про графіті в Гостомелі

Допис фотографа Еда Рама про графіті в Ірпені

Зображення гімнастки на ірпінській багатоповерхівці на вул. 10-а лінія

Зруйнована висотка в Бородянці, де Banksy зобразив гімнастку

Як раніше повідомляв Інформатор, американська телеведуча й письменниця Мітці Пердью після візиту в БІГ-регіон виставила на аукціон каблучку зі старовинним смарагдом заради допомоги жінкам Київщини.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Оксана Лук’яненко

Фото: Instagram Ед Рам, Instagram Banksy 

Нагору