Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Мінкульт дозволив демонтувати у столиці ще два пам’ятники радянським діячам

Міська рада Києва отримала від Міністерства культури та інформаційної політики України дозвіл на знесення пам’ятників радянському генералу Миколі Ватутіну та радянському льотчику Валерію Чкалову, що не підлягають внесенню до Державного реєстру культурної спадщини.

Про це Інформатор БІГ повідомляє з посиланням на радника міського голови Дмитра Білоцерковця.

Зазначається, що наказ про невнесення їх до реєстру нерухомих пам’яток уже підписав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

«Питання перенесення вищезазначених пам’ятників КМДА могла вирішити й без втручання міністерства, в інший визначений законом спосіб. Тепер КМДА точно має виключити ці пам’ятники з переліку щойно виявлених об’єктів, демонтувати й перенести монументи», – йдеться у повідомленні.

Раніше в Мінкульті рекомендували владі Києва перенести пам’ятник Ватутіну до музею й визнати його таким, що відповідає критеріям і ознакам пам’ятки монументального мистецтва.

До того ж, у Києві планують перейменувати парк імені Чкалова на честь відомого українського поета Василя Стуса.

Про це ідеться у петиції №11750.

На думку автора звернення, наразі саме час прибрати результати спецоперації кремля з встановлення своїх окупаційних імперськимх маркерів на колишніх захоплених московською імперією територіях.

«У нашій волі і на нашій совісті відкинути вороже і встановити своє. Сквер Василя Стуса – потужна українська назва для справедливого відзначення внеску Стуса у справу Незалежності України. На сьогодні Стус недостатньо представлений у топоніміці України, назва на його честь знакового скверу в центрі столиці – достойно і співрозмірно його внеску», – йдеться у повідомленні.

Сквер імені Чкалова (Київ)

Процес демонтажу радянської символіки

Раніше Інформатор БІГ вже розповідав про те, що Ірпінська міська рада запропонувала для громадського обговорення проєкт перейменування вулиць територіальної громади.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Фото: соцмережі

Нагору