Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Формування «Гвардія наступу» на Київщині: які умови, пільги та що чекає на охочих записатися

В Україні триває Національна кампанія рекрутингу «Гвардія наступу», в ході якої приймають заяви для вступу у бригади, що визволятимуть країну від російської навали.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Київську обласну військову адміністрацію.

«Гвардія наступу» – це формування нових штурмових бригад у складі Нацгвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби, які будуть звільняти Донецьк, Луганськ, Крим і досі окуповану частину Херсонщини.

Зазначається, що ця кампанія була ініційована Офісом Президента України та Міністерством внутрішніх справ. Варто підкреслити, що це не є елементом мобілізаційних заходів, адже набір проходить виключно на добровільних засадах.

Наразі прикордонники, поліція та нацгвардія розпочали набір добровольців до восьми штурмових бригад. На сьогоднішній день створено вісім підрозділів, які зараз укомплектовують добровольцями. У складі Нацгвардії: «Азов», «Буревій», «Спартан», «Рубіж», «Червона калина», «Кара-Даг». У складі Нацполіції – об’єднана штурмова бригада «Лють». У складі Держприкордонслужби – 15-й мобільний прикордонний загін «Сталевий кордон».

Автором ідеї формування штурмових бригад вважається міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, який загинув у Броварах незадовго до старту проєкту.

Відомо, що станом на зараз заявки подали вже більше 8 тис. претендентів.

«Щодо підготовки бійців цих бригад, то спочатку ці підрозділи комплектуються – рота, батальйон тощо. Потім вони відбувають на один з полігонів і починається підготовка. Вона включає у себе, зокрема, одиночну підготовку військовослужбовця, тобто – індивідуальну піхотну підготовку, потім у складі підрозділу», – розповів командир 4 бригади оперативного призначення Національної гвардії «Рубіж» полковник Артем Іллюхін.

Важливо, що кожен військовослужбовець «Гвардії наступу» матиме пільги та гарантії:

• можливість здобути вищу освіту під час служби (безкоштовно або за пільгою);
• щорічну відпустку, тривалість якої зростає зі збільшенням вислуги років;
• право на безкоштовне та позачергове медичне обслуговування;
• 75% знижки на комунальні послуги.

«Добровольці, які стануть штурмовиками, отримують, зокрема, стабільну і конкурентну зарплату, можливість отримати житло та лікування, реабілітацію у державних медзакладах, навчатися у відомчих закладах військової освіти, виходити на пенсію за змішаним стажем, набувати статус УБД (військові всіх підрозділів сил оборони, які беруть безпосередню участь у війні щонайменше 30 днів, отримують статус учасника бойових дій) та інші суттєві переваги», – пояснив речник Нацгвардії Руслан Музичук.

Варто зауважити, що людина, яка і раніше мала бажання захищати країну, але постійно зупиняли думки про те, на яку саме ділянку фронту вона потрапить, то відтепер доброволець може самостійно обрати підрозділ, до якого доєднається.

«Гвардії наступу» будуть надзвичайно важливими під час контрнаступальних операцій ЗСУ, адже бригади займатимуться виключно деокупацією захоплених територій. Мета ЗСУ – пробити фронт та максимально швидко просунутися вперед, не затримуючись у звільнених населених пунктах. У свою чергу, бригади з «Гвардії наступу» вже зачищатимуть ці міста та села.

За словами нового міністра внутрішніх справ Ігоря Клименко, вісім штурмових бригад мають стати у стрій вже 1 квітня. Крім того, найголовнішою умовою створення «Гвардії наступу» – є посилення Сил оборони нашої країни. У тому числі – для посилення наступальних дій по всій лінії фронту.

Спікер Державної прикордонної служби Андрій Демченко зауважив, що фінансування відбувається за державний кошт. Крім того, очікується підтримка міжнародних партнерів та волонтерів, що може забезпечити форму.

«Що стосується зброї – це робиться з допомогою державних програм, або ж купівля за бюджетні кошти необхідного озброєння для підрозділу. Тому зазначу, що насичення цього підрозділу і зброєю та іншими засобами проходитиме за допомогою всіх можливих напрямів, не заборонених законом», – сказав речник.

Як долучитися до «Гвардії наступу»?

• Зверніться до одного зі ЦНАПів або заповніть анкету на сайті storm.mvs.gov.ua.
• Оберіть бригаду, до якої хочете долучитись.
• Надайте необхідний перелік документів
• Пройдіть тестування та готуйтеся захищати Україну.

Нагадаємо, у Київській області стати до лав «Гвардії наступу» можна в наступних ЦНАПах:

• м. Біла Церква, вул. Леваневського, 34;
• м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 72;
• м. Бровари, вул. Героїв України, 18;
• м. Буча, вул. Енергетиків, 12;
• м. Вишневе, вул. Чорновола, 50А;
• м. Вишгород, пл. Шевченка, 1;
• м. Обухів, вул. Каштанова, 13;
• м. Фастів, пл. Перемоги, 1.

Орієнтовний перелік документів, необхідних для вступу в бригади:

• Паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера, документи про освіту.
• Трудова книжка, військовий квиток, посвідчення про приписку до призовної дільниці.
• Витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості».
• Дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см.

Додаткову консультацію щодо вступу до бригад можна отримати за номером телефону: 0 800 10 00 20.

Бригада Кара-Даг

Бригада Азов

Бригада Лють

Бригада Сталевий Кордон

Бригада Спартан

Бригада Рубіж

Бригада Буревій

Раніше Інформатор БІГ писав, що в громадській організації «Моя громада» жителів Гостомеля навчали виготовляти окопні свічки, які відправлять захисникам України на фронт.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору