Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Внутрішньо переміщені особи обживають нові модульні будинки у Гостомелі

Нове модульне містечко для ВПО у Гостомелі в межах проєкту за фінансування Українського Гуманітарного Фонду ЮНОПС отримало потужний генератор, завдяки якому жителі модульного центру мають стабільне енергопостачання, незважаючи на вимкнення.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Організацію Об’єднаних Націй Україна.

«Вся інфраструктура містечка: опалення, гаряча вода, світло, кухонні плити – залежить від електропостачання. Враховуючи те, що світло подекуди відключають на десять годин і більше, без потужного генератора нам не обійтись. Без нього температура у нас у кімнатах опускалася би до 10 градусів», – розповідає Володимир Гавриш, комендант центру.

Зазначається, що ЮНОПС доставило цей дизельний генератор на 200 кВА ще у січні.
До того ж, Київська обласна військова адміністрація координувала процес доставки, а Гостомельська військова селищна адміністрація забезпечила установку і постачання палива для роботи генератора.

Нагадаємо, модульний центр з’явився у Гостомелі у 2022 році завдяки Державному агентству стратегічних резервів Польщі. У ньому є все для постійного перебування людей, які втратили домівки.

«До вторгнення Росії сьогоднішні мешканці центру жили в багатоповерхівках неподалік від Гостомельського аеропорту, який став осередком боїв у перші ж дні війни. Понівечені помешкання було визнано непридатними для відновлення та призначено під знесення. На найближчий час їхньою домівкою стане модульний центр. Попри все, що їм довелося пережити, люди тримаються гідно і допомагають один одному», – йдеться у повідомленні ООН Україна.

Наразі в центрі є все необхідне для життя, а із заміною старого генератора на новий, ситуація змінилася на краще.

«Я хочу, щоб тут у центрі люди почувались як у себе вдома, щоб тут усе працювало як слід», – пояснив волонтер фонду «Допоможи Гостомелю» Володимир Гавриш.

Крім того, чоловік контролює роботу генератора та слідкує за рівнем палива в паливному баку. А також щоденно контактує з благодійними фондами для організації допомоги мешканцям центру та забезпечення їхніх потреб.

«Мене вразила життєва сила тутешніх мешканців  і те, з яким оптимізмом вони дивляться в майбутнє, попри всі негаразди. Наш проєкт продовжує працювати, аби в найбільш уражених війною громадах України були джерела безперебійного постачання тепла і електроенергії», – зауважила проєктний керівник ЮНОПС Анна Шалімова.

Модульне містечко у Гостомелі

Володимир Гавриш – комендант модульного центру у Гостомелі

Умови у новому модульному містечку

Мешканці модульного містечка у деокупованому Гостомелі

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору