Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

«Очі» Гостомеля: як гостомельчанин під час окупації допоміг ЗСУ врятувати аеродром «Антонов»

Помічник Залужного розповів про хлопця, завдяки якому у перші дні повномасштабного вторгнення вдалося відбити атаку росіян на гостомельському аеродромі «Антонов».

Про це Інформатор БІГ повідомляє з посиланням на видання Reporters.

Зазначається, що через високу інтенсивність бойових дій в Україні, нашим військовим не вдалося вчасно зафіксувати російських десантників, завданням яких будо швидке облаштування плацдарму для майбутньої окупації Київської області, згодом і столиці.

«Пізно ввечері 24 лютого російський десант зайшов на територію України зі сторони Білорусі на 35 вертольотах, штурмових Су-25 і бомбардувальнику Су-24. Щоб не помітила наша протиповітряна оборона, ворожі «пташки» йшли низько над водою – вздовж Київського водосховища. Так звані російські експерти назвуть операцію в Гостомелі найскладнішою зі своїх атак із повітря. Тим часом, українці дадуть тим подіям іншу назву – «гостомельський капкан», – йдеться у дописі.

У перші дні окупації Гостомеля, у Генеральному штабі ЗСУ почали шукати серед мешканців селища людину, яка б змогла коригувати вогонь українських військовослужбовців по ворожим об’єктам.

За інформацією видання, помічнику Валерія Залужного полковнику Олексію Носкову все ж таки вдалося знайти потрібну людину.

«Терміново потрібен хтось свій у Гостомелі. Шукаю «очі». Решта військових у кабінеті роблять те саме: кожен гортає телефонну книгу і буквально розсилкою закидає знайомих військових та волонтерів із Київщини. У ці хвилини від місцевих людей, яким можна по-справжньому довіряти, залежить не тільки успішність відбиття атаки ворожих спецпризначенців, а й майбутня оборона столиці України», – пише видання.

Тепер чоловіку вже важко пригадати, хто саме підказав йому телефон надійної людини з Гостомеля, але Олексій Носков назавжди запам’ятав те, як легко тоді погодився на авантюру з коригувальником із народу Валерій Залужний.

«І це не тому, що в нього тоді просто не було вибору, А тому, що Головком дійсно вірить у своїх. Після першої ж пристрілки ми зрозуміли, що по той бік телефону дійсно наша людина. Буремної ночі «очима» Гостомеля став чоловік на ім’я Руслан. Він наводив та коригував нашу артилерію голосовими повідомленнями у режимі реального часу в одному з онлайн-месенджерів. Все, що Руслан передавав військовим, на 100% виявлялося правдою. Зокрема завдяки чоловіковим «метрів 50 лівіше» і «пацани, красавчіки, ви попали, бачу дим» аеродром «Антонов» вдалося втримати», – розповів Носков.

Як розгорталася боротьба за Україну

Раніше Інформатор БІГ вже повідомляв про те, що мешканцям Гостомельської громади, які стали свідками чи потерпілими від злочинних дій військовослужбовців зс рф пропонують відвідати пункт прийому громадян.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Ілюстрації: Дарія Ковтун

Нагору