Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Леся Українка гостювала у Бучі та Ірпені: а ви знали?

25 лютого виповнюється 152 роки з дня народження Лесі Українки, видатної української поетеси, прозаїка, драматургині, перекладачки, публіцистки та культурної діячки. 

Інформатор БІГ нагадує, що у 1871 році з’явилася на світ Леся Українка. Ця дата стала днем вшанування пам’яті талановитої поетеси, яка всім серцем любила Україну. Поетеса внесла неоціненний доробок в українську літературу, а на її творах виросло не одне покоління українців.

“Слово, чому ти не твердая криця,
Що серед бою так ясно іскриться?
Чом ти не гострий, безжалісний меч,
Той, що здійма вражі голови з плеч? …

… Брязне клинок об залізо кайданів,
Піде луна по твердинях тиранів,
Стрінеться з брязкотом інших мечей,
З гуком нових, не тюремних речей”.

(“Слово, чому ти не твердая криця…” 1896 р. Уривок)

Виняткове значення творчості Лесі Українки в історії української літератури полягає в тому, що вона збагатила українську поезію новими темами й мотивам. На зламі ХІХ—ХХ ст., використовуючи мандрівні сюжети світової літератури, вона стала в авангарді творчих сил, що виводили українську літературу на широку арену світової літератури.

А чи знаєте ви, що колись Леся гостювала у Бучі та Ірпені? І це не дивно, адже на початку ХХ століття Буча стала улюбленим місцем відпочинку киян. Прекрасну природу й затишок міста полюбила київська аристократія та інтелігенція: художники, музиканти, артисти та літератори

Одним із перших, хто оселився тут, став художник Микола Мурашко – засновник Київської Рисувальної школи, а талановита наша Українка у період перебування в Києві, стала ученицею цієї школи. І також приїздила погостювати у БІГ-регіон.

З повномасштабним вторгненням ворога на наші землі, з новою силою звучить художнє слово видатної української письменниці: “А звемось просто українці, бо ми такими єсьмо”. Саме українське слово стало матрицею творчості Лариси Петрівни Косач, ідентифікатором українки через етнонім, через націоналізм.

Рядки з листа Лесі Українки до Михайла Павлика з роздумами про те, як змінилися її погляди на суспільно-політичний режим у Російській імперії після перебування за кордоном

Уривок з листа Лесі Українки до Михайла Павлика

Раніше Інформатор БІГ розповідав про цікаву особистість, поета, прозаїка, ботаніка, телеведучого та педагога Євгена Єльпітіфорова, людину БІГ-регіону з добрим серцем і чуттєвою душею, а ще повідомляв, що у Гостомелі по п’ятницях відбуваються літературні вечори. Там лунають поетичні й прозові рядки, написані місцевими літераторами.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Руслан Семенець

Фото: Центральний державний історичний архів України

 

Нагору