Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Корисне

Видають повістку: що треба знати

На сьогодні в Україні загалом та у БІГ-регіоні зокрема, одна з найбільш актуальних та кричущих тем – видача повісток. Місцеві Telegram-канали розриваються істеричними дописами про роздачу повісток – на блок-постах, у кафе, в маршрутках та інших громадських місцях. Одні панікують, інші – не розуміють, що їм робити.

“Інформатор БІГ” звернувся за коментарем до практикуючого адвоката Тетяни Оцалюк, щоб з’ясувати, хто може вручати повістки, де і кому. Якою має бути законна процедура вручення, що має бути прописано в документі, алгоритм дій людини, яка отримала повістку і чи можуть чоловіки відмовитися від її підписання. Варто зазначити, що інформація актуальна, і на дату публікації відповідає чинному законодавству.

Тетяна Оцалюк – адвокат

Отже, кому можуть видавати повістки? Вік? Студенти? Працівники? Безробітні?

Мобілізації підлягають усі чоловіки віком від 18 до 60 років, які спроможні виконувати військовий обов’язок, але в першу чергу призивають тих, хто має досвід у військовій справі.

З якою метою видають повістки?

Мета видачі повістки залежить від виду самої повістки. Загалом передбачено 4 види повістки:

  • Повістка для уточнення даних

Це повістка, яка видається з метою уточнення даних про особу, якій вона була видана. Оскільки багато даних про осіб, які підлягають призовному віку ще до війни не було оновлено. Наприклад: склад сім’ї, стан здоров’я, інформація щодо працевлаштування, тощо. Відповідно всі ці дані необхідно уточнювати.

  • Повістка на медкомісію

Цей вид повістки видається для проходження призовника медичного огляду. За результатами такого огляду видається документ із висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби.

  • Повістка на призов до ЗСУ

З цією повісткою особа зобов’язана з’явитися до військового комісаріату для призову на військову службу. Варто зауважити, що така повістка вручається особі, яка вже стоїть на обліку та пройшла медкомісію.

  • Мобілізаційне розпорядження

Така повістка вручається особі, яка пройшла ВЛК та визнана придатною до військової служби. У мобілізаційному розпорядженні зазначається у який саме призовний пункт потрібно з’явитися впродовж 24 годин.

Хто має право видавати повістки?

Станом на сьогоднішній день чинним законодавством розширено перелік осіб, які можуть вручати повістки, а саме:

  • безпосередньо посадові особи районного (міського) військового комісаріату, районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • відповідні органи місцевого самоврядування;
  • власники будинків особам, які там проживають;
  • посадові особи;
  • співробітники поліції;
  • роботодавці, керівники підприємств, установ, організацій, зокрема закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності своїм працівникам та студентам*.

*Згідно чинного законодавства призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Де мають право видавати повістки?

Чинне законодавство не передбачає місце, де саме можуть вручатись повістки, тобто це може бути не тільки центр комплектації, а й будь-яке громадське місце, чи місце, де особа працює, або навчається, блокпости тощо.

Чи є процедура видачі повістки?

Повістка обов’язково має бути вручена особисто під підпис, тобто повістка не може бути передана через третіх осіб (наприклад: через родичів, знайомих тощо). Тим більше, повістка не може бути покладена під двері, де проживає особа, що викликається, чи покладена у поштову скриньку. Крім цього, повістка має бути заповнена, з підписом ТЦК та мокрою печаткою, тобто повістка не може заповнюватись при особі, якій вона видається.

Отже, повістку можуть видати будь-де особі під особистий підпис, але вона вже має бути заповнена. Тобто це є порушенням , якщо повістку заповнюють при особі у момент видачі!

Якої форми має бути повістка? Що має бути вказано? На що звертати увагу у документі?

Починаючи із січня 2023 року в Україні почали діяти повістки нового зразка. Від старих вони відрізняються тим, що у них зазначаються центр комплектації замість військомату та зазначена більша кількість документів, що необхідно взяти із собою для уточнення своїх даних. Крім того, у нових повістках зазначається і відповідальність військовозобов’язаного у разі, якщо останній не з’явиться без поважної причини.

Що робити – що казати, якщо певний пункт порушено/не відповідає нормі закону?

Перше, що необхідно зазначити, це – чоловік має право відмовитись від підписання повістки старого зразка, оскільки старі повістки вже по своїй формі не відповідають чинному законодавству. Разом із цим, якщо нова повістка складена із порушенням закону, то, відповідно, особа також має право відмовитись від її підписання. Крім того, необхідно пам’ятати, що будь-хто має право на належну правову допомогу, тому, якщо у особи виникли сумніви у правильності заповнення повістки, вона може звернутися до адвоката.

Що робити, якщо видали повістку?  

Після вручення повістки, особа, яка її отримала зобов’язана з’явитись у призначений час та у місце, що вказано в повістці.

Що буде, якщо не з’явитись до військомату?

За неприбуття без поважних причин у визначену повісткою дату та час настає адміністративна або кримінальна відповідальність (в залежності від виду повістки). Якщо проігнорувати повістку, що видана з метою уточнення військово-облікових даних може настати адміністративна відповідальність, зокрема штраф, однак, варто зауважити, що сплата штрафу не позбавляє особу від обов’язку з’явитись до центру комплектації.

Що робити, якщо я вже маю кілька повісток?

Як вже зазначалось вище, повістка, що вручена особі належним чином зобов’язує таку особу з’явитись у місце і час, зазначені у повістці. Особа, яка не з’явилась до центру комплектації та «колекціонує» повістки нестиме адміністративну та/або кримінальну відповідальності за неявку до ТЦК.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв про формування «Гвардія наступу» на Київщині: які умови, пільги та що чекає на охочих записатися.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інна Никоненко, Дарія Сльоза 

Нагору