Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Через тиждень в Україні одна доба буде на годину меншою, ніж зазвичай

О третій годині ночі з суботи на неділю 26 березня в Україні відбудеться перехід на літній час: переведемо стрілки годинника на одну годину вперед.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Укрінформ

Зазначається, що перехід на літній час встановлений постановою Кабінету Міністрів від 13 травня 1996 року № 509 “Про порядок обчислення часу на території України”. Отже, 26 березня о третій годині за київським часом маємо перевести годинникову стрілку на одну годину вперед.

В  Україні ще з 1981 року двічі на рік відбувається зміна часу: в останню неділю березня країна переходить на літній час, і доба стає на годину «коротшою», а в останньої неділі жовтня – на зимовий час, і тоді доба складає 23 години.

«Позаторік у Верховній Раді намагалися скасувати переведення годинників, але депутати не підтримали в цілому відповідний законопроєкт. Зокрема, 3 березня 2021 року ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про обчислення часу в Україні», однак 19 березня за нього проголосували лише 212 депутатів. Після цього законопроєкт про скасування переведення стрілок на літній і зимовий час відправили на доопрацювання», – зауважується у повідомленні.

Тим часом у світі така практика переходу на літній і зимовий час стає все менш популярною.

Хоча ідеї переходу на літній і зимовий час зародилися саме в Європі у кінці 1700-х років, зумовлені бажанням економити свічки. Обговорення ж практичного втілення цієї ідеї розпочалися на початку ХХ століття, а вперше годинникову стрілку перевели на годину вперед 1908-го року у Великій Британії у королівському маєтку Сандрінгем.

Вочевидь, «пілотний проєкт» виявився успішним, бо з часом його підхопили в інших країнах. Вважається, що першими країнами, де зміну часу запровадили на державному рівні, були Німеччина і Австро-Угорщина, де з 1916 року почали переводити стрілки годинника. До речі, тоді у складі Австро-Угорщини були Закарпаття, Буковина, Волинь і Галичина, тож ці нинішні українські території одними з перших долучились до зміни часу. Згодом його почати запроваджувати і в інших країнах.

Однак не минуло й століття, як у світі почалися дискусії щодо доцільності зміни часу. Вони тривають і досі. Низка країн, де було запроваджено переведення годинникової стрілки, відмовилась від зміни часу, деяким країнам це зручно, а в деяких досі не дійшли спільної думки. Власне, питання «зависло» і в ЄС – у 2019-му рішення про відмову від зміни часу було підтримане  Єврокомісією та Європарламентом, однак  Європейська Рада не ухвалила відповідного рішення. Каменем спотикання стало те, що територія ЄС знаходиться у у трьох часових поясах, і не всі країни погодились на скасування зміни часу.

Загалом нині 78 країн світу застосовують зимовий і літній час.

Раніше Інформатор БІГ писав, що у селах Ірпінської міської територіальної громади встановлюють нові системи оповіщення населення про виникнення надзвичайних ситуацій природного, техногенного та воєнного характеру.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

                                                                                                                                         Інесса Швець

Нагору