Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Французька компанія Neo-Eco демонтувала чотири будинки в Гостомелі та переробила 15 тис. тонн будівельного сміття

Французька компанія Neo-Eco в рамках проєкту відновлення семи житлових будинків у Гостомелі, який реалізується завдяки уряду Франції та іншим донорам, демонтувала чотири зруйновані внаслідок збройних дій РФ будинки і переробила 15 тис. тонн будівельного сміття.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з покликанням на «Інтерфакс-Україна».

У коментарі для інформаційного агентства регіональний бізнес-директор Кирило Чернишук розповів, що демонтаж вдалося провести в найкоротші терміни, адже розбір першого з чотирьох будинків було розпочато 20 січня, а вже в середині лютого прибула і була встановлена спеціальна техніка, що виконує функцію переробки будівельного сміття.

«Завдяки наявності всього необхідного для процесу переробки обладнання, а також прорахованій стратегії демонтажу всіх будівель «Нео-Еко Україна» вдалося завершити цей етап лише за чотири тижні – удвічі швидше, ніж планувалося», – сказав Чернишук.

Відомо, що після сортування 10% будівельного сміття як потенційно небезпечного відходу (такого, що містить азбест, – ІФ-У) або такого, що не підлягає повторному використанню, було відправлено на утилізацію в спеціалізовані та сертифіковані компанії. Решту 90% будвідходів успішно перероблено на місці.

«За попередніми оцінками наших фахівців, вдалося переробити близько 15 тис. тонн будівельного сміття на нові будівельні матеріали», – наголосив чоловік.

Зазначається, що концепцію відновлення будівель розробляють спільно дві архітектурні компанії, з якими Neo-Eco підписала договір про співпрацю. Це українська ТОВ «Нью Іммо Сервісез» (Nhood Ukraine) і французька архітектурна компанія Blau. Концепцію вже показали місцевим жителям.

«Пілотний проєкт у Гостомелі показує, як екологічно та економічно ефективно використовувати такі матеріали повторно. «Нео-Еко Україна» перебуває лише на старті великого шляху до відновлення України екологічним методом», – пояснив Чернишук.

Він також додав, що Україні наразі налічується вже близько 1,4 млрд тонн будівельних відходів, що утворилися внаслідок воєнних дій.

Французька компанія Neo-Eco вже 17 років працює за принципом економіки замкнутого циклу – інтеграції вже використаних матеріалів. За таким принципом будуть використані матеріали зруйнованих будівель у Гостомелі під час відновлення будинків.

Раніше Інформатор БІГ також розповідав про те, що Львів відновив зруйновану росіянами багатоповерхівку у Гостомелі, де до повномасштабного вторгнення жили люди.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору