Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Щит для Києва: рік тому Ірпінь було звільнено від окупантів

Наші захисники звільнили Ірпінь від російських загарбників 28 березня 2022 року. Місто, яке стало щитом для столиці України і під час окупації було зруйноване на понад 70%, є прикладом жагучої боротьби за відбудову.

Про це  повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на офіційний сайт Ірпінської міської ради.

«Місто-герой Ірпінь став щитом для столиці України. Фотографії зруйнованого міста та свідчення місцевих жителів шокували весь світ. Минув рік. Тисячі делегацій. Безпрецедентна підтримка світових лідерів, благодійних фондів, урядів різних країн та ЗМІ. Зараз Ірпінь – приклад жагучої боротьби за відбудову та повернення життя», – йдеться у повідомленні, і зазначається, що тут, в Ірпені, народжується сміливість.

Та дорогу ціну довелось заплатити Ірпеню у час окупації. Зболене місто, зруйновані людські долі, пошкоджене житло. Трагедії для окремих родин і одна велика трагедія – для всього міста. Скільки довелось пережити Ірпеню і його жителям!

Як зазначають у Київській ОВА, пристоличний регіон першим прийняв на себе удар росіян і першим їх вигнав. Це стало можливим завдяки героїчним зусиллям захисників і цивільних людей.

«Коли ми зайшли в частину міста, яка була окупована, нам відібрало мову. Ми побачили на вулицях, у дворах тіла людей, залишки тіл… Було очевидно, що це мирні мешканці. Деякі загиблі вже були захоронені сусідами чи родичами. Потім ми дізнаємося, що російська мерзота вбила, закатувала, замучила близько 300 мешканців Ірпеня. А далі була проведена колосальна робота – ексгумація тіл, транспортування, захоронення. На жаль, про це мало хто знає», – згадує міський голова Ірпеня Олександр Маркушин.

Він опублікував відео, зняте рік тому 28 березня о 16:36, і прокоментував: «Сьогодні радіємо, що ми вільні. І оплакуємо воїнів, які поклали у битві за Ірпінь свої життя, та мирних мешканців, чиє життя жорстоко і цинічно забрали».

Ірпінь, разом з іншими населеними пунктами БІГ-регіону – Бучею та Гостомелем – називають форпостом столиці. Адже далі до Києва загарбникам не вдалось підійти максимально близько. До річниці звільнення  міста-Героя Ірпеня в Україні зняли документальний фільм «Форпост Ірпінь». Стрічку можна переглянути за посиланням.

Нагадаємо, саме в ці дні рік тому відбувалося звільнення окупованої частини Київщини від російських загарбників. Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що після Мощуна було звільнено Макарів, Ірпінь, Гостомель, Бородянку, Ворзель, Бучу, Городню, Ягідне, Тростянець та Охтирку. А вже другого квітня від окупантів повністю визволили Київщину й Чернігівщину.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

                                                                                             Інесса Швець

                                                                                             Фото: Ірпінська міськрада

Нагору