Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Учнівська ліга «Здорова Україна»: цікаво, весело і корисно

У березні на базі Ірпінського ліцею №1 для учнів та вчителів фізичної культури відбулася презентація «Учнівської ліги «Здорова Україна», у якій взяли участь школярі Бучанського району.

Про це  повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Управління фізичної культури і спорту Київської обласної військової адміністрації.

Зазначається, що це шоста презентація обласних спортивних ігор серед дітей у межах пілотного фізкультурно-оздоровчого проєкту серед учнів 5-х класів «Учнівська ліга «Здорова Україна».

В очікуванні спортивних перемог

ДОВІДКА. Проєкт реалізується у закладах загальної середньої освіти Київської області з лютого по червень 2023 року – з метою мотивації школярів до здорового та активного способу життя. Проект впроваджується згідно з модельною навчальною програмою Нової української школи і складається з чотирьох етапів  – «Ліга дружніх», «Ліга сміливих», «Перша ліга» та «Вища ліга».

Організатори Ліги – Департамент освіти і науки та Управління молоді та спорту Київської ОВА, Київське обласне відділення (філія) Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки України та Київський обласний центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Завдання проєкту – сприяння активному впровадженню інноваційних технологій в діяльність закладів освіти та територіальних громад. У кожному з семи районів Київщини відбуваються Презентації Ліги «Здорова Україна».

Перед змаганнями – руханка

В Ірпені учасників презентації гостинно приймав ліцей №1. Гості високо оцінили зусилля з його відновлення.

«На території Ірпінської міської територіальної громади російські окупанти безжалісно і цинічно знищували дитячі садочки і школи, і перший ліцей не став виключенням. Проте заклад вже максимально відновлено, про бомбардування нагадує лише поцяткований обстрілами фасад будівлі та спогади очевидців», – зауважується в повідомленні  Управління фізичної культури і спорту Київської ОВА.

Змагання відбуваються з дотриманням усіх правил

У межах презентації проєкту в Ірпені стартував І етап обласного фізкультурно-оздоровчого заходу – «Ліга дружніх». Школярі виборювали першість у командних змаганнях з доджболу, регбі-5, корфболу, петанку та флорболу, бадмінтону. Також відбувся «Матч зірок» з флорболу.

«Школярі Ірпніського ліцею, учасники Ліги, розподілилися на команди на чолі з класоводами. На кожній зі спортивних локацій на учасників чекав вчитель-суддя, який пояснював правила участі і проводив ігри. За мету ігор було поставлено олімпійський принцип «не перемога, а участь» – тобто не виявити переможця, на відміну від змагань, а взяти участь у руховій активності. Будь-якій фізичній активності передує руханка, щоб розім’яти м’язи і доставити порцію кисню до всіх клітин тіла. То ж і дорослі гості заходу, і його юні учасники дружно взяли участь у розминці, яку яскраво запалювали вихованці спортивного клубу «Умка». Кожна дитина отримала сертифікати учасників та брендові наліпки з QR-кодом, який містить оперативні фоторепортажі про Ігри протягом проведення всіх чотирьох етапів Ліги», – розповідають в Управлінні фізкультури і спорту Київської ОВА.

А ще – для спортивного розвитку ліцею організатори вручили комплекти футбольних, баскетбольних, волейбольних м’ячів, набори для бадмінтону та тенісні ракетки.

Командний азарт

Захід передбачав і активності  для вчителів фізичної культури: вони стали учасниками   семінару-наради та майстер-класу зі спортивних ігор.

У семінарі-нараді взяли участь і вчителі фізичної культури навчальних закладів сусіднього Вишгородського району.

Також начальник Управління молоді та спорту Київської обласної державної адміністрації Сергій Тимофєєв та  ректорка Київського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів Євгенія Бачинська проконсультували  викладачів щодо проведення обласного заходу «Учнівська ліга «Здорова Україна» у межах реалізації освітніх напрямів діяльності НУШ. Окрім того, досвідом у застосуванні модульної системи НУШ поділилися  вчителі фізичної культури середніх навчальних закладів Бучанщини – амбасадори програми «Нова фізична культура» .

Майстер-клас зі спортивних ігор з обраних модулів модельної навчальної програми Нової української школи провели представники Оргкомітету та спеціально запрошений представник федерації Київщини з флорболу Данило Абеляшев.

Команда діє злагоджено

Приємними сюрпризами стали й презенти від організаторів та партнерів учасникам заходу та громаді.

Чотири етапи «Учнівської ліги «Здорова Україна»

 «Ліга дружніх». Спортивні ігри проводитимуться серед команд (учасників) з одного класу та між класами однієї паралелі;

«Ліга сміливих». Спортивні ігри проводитимуться серед усіх команд учнівської молоді двох чи трьох не надто віддалених один від одного закладів освіти, які погодили проведення заходу (партнерів);

«Перша ліга». Спортивні ігри проводитимуться серед усіх команд усіх закладів загальної середньої освіти територіальної громади, які взяли участь у змаганнях «Ліги сміливих» з визначених видів Фізичної активності. Серед переможців першої ліги проводяться відбіркові ігри для участі у «Вищій лізі». Переможець бере участь у «Вищій лізі»;

«Вища ліга». Спортивні ігри проводитимуться серед усіх команд, які отримали право представляти свій заклад освіти за результатами ігор «Першої ліги» з усіх територіальних громад області з визначених видів Фізичної активності.

Презентація відбулась добре – організатори задоволені!

Коли відбудуться етапи змагань?

– Ігри «Ліги дружніх» та «Ліга сміливих» проводиться з лютого по квітень;

– «Ліги дружніх» може проводитись в режимі уроків-ігор або окремих заходів;

– Ігри «Першої ліги» проводяться в квітні – травні;

– Ігри «Вищої ліги» проводяться в травні-червні.

ПРИЄМНОСТІ. Під час проведення змагань учасники та команди отримають призи й сувеніри.

Раніше Інформатор БІГ  розповідав, що Ірпінський хортингіст Михайло Сергієнко виборов звання чемпіона України.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

                                                                                                                                 Інесса Швець

                                     Фото: управління фізичної культури і спорту Київської ОВА

Нагору