Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Об’єднані заради справедливості: винні у звірствах у Бучі мають бути покарані

У міжнародній конференції United for Justice: Bucha – The Hague («Об’єднані заради справедливості: Буча – Гаага»), яка відбулася до дня звільнення міста, взяли участь представники майже п’ятдесяти країн. На форумі наголошували на невідворотності покарання для винуватців звірств в Бучі та інших містах України.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Офіс Президента України та з посиланням на Бучанську міську раду.

Зазначається, що цю конференцію назвали «юридичним Рамштайном», який допоможе об’єднати зусилля, аби притягти до відповідальності усіх, хто винен у міжнародних злочинах проти України. Про це говорили учасники конференції – провідні правники з усього світу, експерти в галузі міжнародного права, генеральні прокурори, представники законодавчої та виконавчої влади, дипломати.

Також у  United for Justice взяла участь Перша леді Олена Зеленська.

«Слово «Буча» має означати не лише трагедію, а й невідворотність покарання. Це важливо не лише для постраждалих і не лише для України. Це важливо для світу. Щоб вбивства мирних людей у світі не стали нормою. Щоб жодному диктатору не спало на думку повторити десь геноцид», – зазначила Олена Зеленська.

У конференції взяла участь Перша леді Олена Зеленська

За словами Генерального прокурора України Андрія Костіна, рік тому, в Бучі, ми вперше побачили справжнє звіряче обличчя режиму, який десятиріччями стверджував, ніби є цивілізованим. Хоча діяв прямо протилежно, нехтуючи всіма нормами міжнародного права.

“Колись тихі українські містечка стали уособленням жахіть війни. Розстріляні цивільні авто з тілами жінок і дітей. Вбиті пострілами в потилицю мирні люди. Масові поховання та катівні. Тисячі зруйнованих домівок, які стали для їхніх жителів домовинами. Тут були вчинені буквально всі можливі види воєнних злочинів. На конференції United for Justice: Bucha—The Hague обговорили шляхи забезпечення відповідальності за злочини російського режиму. Російська жорстока та невиправдана агресія триває. Подібні злочини фіксуємо в більшості інших українських міст, які перебували під окупацією. І скільки ще жахливих відкриттів на нас чекає із визволенням нових територій?”, – зауважив  Андрій Костін.

Він підкреслив, що простежується навмисна стратегія знищення України як держави і українців як нації. “Відповідальність за ці злочини має нести як держава (російська федерація), так і персонально ті, хто віддавав злочинні накази та виконував їх, хто підбурював ненависть і підживлював несправедливу війну. Трибунал над найвищим військово-політичним керівництвом країни-агресора є необхідною умовою відновлення справедливості та миру для України та світу”, – зазначив Генпрокурор.

Учасники конференції наголошували на відновленні справедливості

Президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні  звернув увагу на головне слово сьогодні, і це слово  – справедливість. Спеціальні заходи, які відбулися, спрямовані на її відновлення.

“Усе це – щоб прискорити, зробити енергійніше глобальну роботу заради трибуналу щодо агресії Росії, заради нових ордерів від Міжнародного кримінального суду на арешт російських воєнних злочинців, заради законних і справедливих вироків, які мають отримати всі російські вбивці і кати. І вони отримають. Стовідсотково. Ми це забезпечимо. Знайдемо формати, знайдемо інструменти. Я дякую всім, хто нам у цьому допомагає.”, – зауважив Володимир Зеленський.

Раніше Інформатор БІГ вже розповідав, що рік тому ЗСУ звільнили Бучу від росіян, які прийшли захопити владу та знищити український народ, який відмовився підкорятися окупантам.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: Бучанськa міськрадa

Нагору