Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Мощун був наче наш маленький «Сталінград»

Воїн Інтернаціонального легіону ГУР МО України з позивним «Вікінг» розповів про оборону Києва, а також про бої за Мощун та Ірпінь.

Про це  повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на ГУР МО України.

За словами військового, більшість особового складу Інтернаціонального легіону знаходилася на оборонних позиціях за 200 метрів від Мощуна. Його у складі десятка найбільш досвідчених добровольців відібрали утримувати позиції в самому селі.

«Мощун був наче наш маленький «Сталінград». Ми розташувалися в невеликій двоповерховій дачі, яку ми зараз називаємо «будинком убивць» – «the kill house». У нас були снайпери, які вбили приблизно чотири десятка росіян. П’ять днів і ночей безперервно тримали оборону і вели бої. Ми просто їли кавові зерна і пили воду, щоб не спати і триматися майже 24 години. Ми чергувалися, щоби по годині поспати. Це було абсолютно виснажливо», – розповів «Вікінг».

Захисник пригадує, як після Мощуна росіяни спробували завдати ще одного удару в районі Ірпеня, щоби пробитися до мосту на Варшавській трасі та до столиці, але після підриву одна частина цієї переправи не впала, тому окупантам вдалося б по ній проїхати на легкоброньованій техніці.

Зазначається, що приблизно 20 березня до Ірпеня прибули додаткові українські війська, щоб розпочати контрнаступ. І вже протягом наступних кількох днів у місті тривали бої за кожен квартал та вулицю.

«Мощун та Ірпінь – це були два населені пункти, де ми зірвали наступ росіян. Мощун – це було те місце, де ми їх зупинили, а Ірпінь – звідки вони почали тікати. Після того як ми їх зупинили в Мощуні, ми переїхали на Ірпінь і почали зачищати їх там», – сказав «Вікінг».

Виявилося, що неймовірна українська воля до боротьби та численні російські прорахунки – стали справжньою запорукою поразки окупантів. До того ж окупанти виявилися маломаневреними, погано дисципліновані і були не здатні самостійно приймати рішення «без відмашки»командира. А ситуацію додатково посилювала повна відсутність мотивації серед ворожого війська.

Відомо, що колони постачання противника були розтягнуті на кілька кілометрів уздовж доріг, не маючи належного бойового прикриття, тому вони постійно потрапляли в засідки та ставали легкою мішенню для артилерійського вогню.

Вже за тиждень окупанти почали відчувати серйозний дефіцит боєприпасів, їжі та палива.

«Війни виграються не лише хорошими солдатами, а й розвідкою, зв’язком і що найголовніше – логістикою. У війнах ніде не зустрінеш ідеального матеріально-технічного забезпечення. Проте росіяни приїхали сюди взагалі без логістики. Коли в них закінчилося паливо, вони буквально пішли його шукати в українські відділки поліції», – пояснив «Вікінг».

Захисник зізнається, що про переміщення ворожих колон та техніки українським військовим повідомляли місцеві жителі.

А незнання настроїв українців, повна недооцінка боєздатності та мотивації українських захисників – зіграли злий жарт як із президентом рф, так і з його бойовиками.

«Вікінг» резюмував, що деякі чоловіки, які раніше служили в радянській армії, підходили й особисто показували на карті: «тут багато росіян, а тут у них стоїть озброєння».

Раніше Інформатор БІГ повідомляв про  те, що Володимир Зеленський відвідав Мощун у річницю звільнення села.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору