Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Мовний скандал в Ірпені: міністр підтримав студентів

Очільник  Міністерства освіти та науки України Оксен Лісовий відреагував на мовний скандал у  Державному податковому університеті, назвавши цей випадок прямим порушенням чинного законодавства.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Facebook-сторінку міністра освіти та науки України Оксена Лісового.

Він зазначив, що ситуація із викладачкою вишу, яка не спроможна опанувати державну мову, є прямим порушенням законодавства, і пообіцяв, що будуть вжиті заходи щодо цього випадку. Втім, очільник МОН звернув увагу, що проблема полягає не лише у площині  порушення законів.

«Поведінка цієї пані має вигляд… м’яко кажучи… невідповідний її ролі», – прокоментував  він і додав: «Якщо хтось, викладаючи українською, на перерві переходить на російську, – він чи вона насправді демонструє дітям своє скептичне, зневажливе ставлення до держави. Я прошу всіх припинити таку практику. Якщо російськомовні батьки спроможні перейти на українську з дітьми, то чому система освіти не здатна підтримати їх українськомовністю середовища?», – зазначив Оксен Лісовий.

Також він, зауваживши, що його надихає активність молоді, яка має принципову позицію і не боїться погроз, звернув увагу, що освітянська спільнота формує націю і суспільство майбутнього.

«Саме тому щонайменше дивно, коли учні чи студенти виявляють вищий рівень свідомості, ніж їхні викладачі. З позиції міністра освіти скажу таке: не ми перетворили мову на інструмент політичних маніпуляцій. Не ми використовували її як привід для агресії. Ми лише захищаємо свій український простір і свою свободу. І людина (особливо людина в освіті!) повинна усвідомлювати свою роль і відповідальність у цій боротьбі».

Оксен Лісовий розповів, що він радіє, коли чує, як російськомовні люди спілкуються зі своїми дітьми українською, подякував тим російськомовним, які перейшли на українську, а також закликав формувати навколо своїх дітей українськомовне середовище.

«Так чинять люди, які хочуть успіху для своїх дітей.  Так чинять люди, які вірять у власну спроможність привести до успіху свою країну. Маніпуляції навколо мови – це ніщо інше, як лицемірство. І мені вкрай складно лишатися щодо цього байдужим», зауважив міністр. За його словами, людина є патріотом тієї країни, мовою якої вона розмовляє зі своїми дітьми.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв про  те, що студенти Державного податкового університету вимагали звільнення професора Любові Воробйової, яка викладає і збиралась приймати іспит з філософії російською мовою.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: Державний податковий університет

Нагору