Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Будівництво унікальної для України фабрики-кухні сьогодні стартувало у Бучі

У Бучі сьогодні, 10 квітня, за підтримки філантропа і бізнесмена Говарда Баффета розпочали спорудження першої у країні фабрики-кухні, яка нагодує учнів навчальних закладів трьох громад – Бучі, Немішаєвого та Бородянки. 

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Facebook-сторінку Першої леді Олени Зеленської та з посиланням на Facebook-сторінку Бучанської міської ради.

Ідею такого проєкту почали розробляти ще влітку минулого року. Нагадаємо, тоді Інформатор БІГ повідомляв, що меценатом проєкту став американський філантроп і бізнесмен Говард Баффет, син відомого мецената та інвестора Воррена Баффета. Ініціатива реформи шкільного харчування у межах відбудови України належить дружині глави держави Олені Зеленській.

А сьогодні під час свого візиту на Київщину меценат Говард Баффет особисто підняв  екскаватором перший ківш ґрунту, таким чином розпочавши спорудження концептуального нового закладу харчування.

Говард Баффет особисто підняв екскаватором перший ківш ґрунту.

«Для країни й усього світу Буча стала місцем російських злочинів, але ми хочемо, щоб разом із цією драматичною пам’яттю вона продовжувала жити як нормальне, щасливе місто, ставати комфортнішою. Щоб на цих вулицях гралися діти, щоб тут вони ходили до школи й дорослішали. Щоб це місто було тим, чим воно й задумане: рідним, улюбленим місцем сили для тисяч людей. Щоб жителі його не втратили, а, навпаки, цінували ще більше.

Власне, так і відбувається. Для мене тут важливі одразу кілька моментів. Завдяки кухні ми повернулися до реформи шкільного харчування, яку перервало російське вторгнення. Ідея годувати дітей якісно й поживно у воєнний час стала хоча й важчою в реалізації, але ще ціннішою. Бо наші діти й наші педагоги продемонстрували справжній героїзм – не перервали навчання. Закінчується вже другій навчальний рік у воєнних умовах. Тож підтримати дітей і педагогів, зокрема й харчуванням, від якого теж залежить якість навчання, – це наше нормальне бажання», – зауважила Олена Зеленська.

Розпочали чудову справу!

Також вона повідомила, що досвід будівництва таких закладів харчування не обмежиться лише Київщиною, а буде масштабований на всю країну.

Зокрема, сьогодні презентовано проєкт другої такої фабрики-кухні. Її буде споруджено на Харківщині, у місті Лозовій. Меморандум про це з української сторони підписали голова Харківської ОВА Олег Синєгубов і міський голова Лозової Сергій Зеленський.

Обговорюється питання масштабування будівництва унікальних закладів харчування

«Проєкт фабрики-кухні не лише про їжу – він про спільні дії. Про підтримку, яка не має кордонів і територіальних обмежень. Про допомогу та взаємодію в широкому сенсі, бо кухні – це й робочі місця, і необхідне територіям економічне пожвавлення. Це проєкт про життя та необхідну для нього енергію. Виробництво не лише калорій, але й надії та снаги для дітей і дорослих», – розповіла Олена Зеленська.

Також вона подякувала за надійність і усебічну підтримку проєкту місцевій владі, і за його реалізацію –  Команді Ореста Степаняка з Національної асоціації громадського харчування. Особливу вдячність Олена Зеленська висловила команді мецената Говарда Баффета.

«Я фінансую у будівництво доріг та інфраструктури навіть у воюючих країнах тому, що це дає людям надію на майбутнє», – зауважив Говард Баффет.

ДОВІДКА ІНФОРМАТОРА БІГ. Фабрика-кухня є одним з варіантів організації шкільного харчування, яка дає змогу приготувати до 10 000 порцій і зменшити витрати на воду та електроенергію. Така фабрика зможе забезпечувати харчуванням 30-40 навчальних закладів. Також постачання їжі дітям стане систематизованим, безпечним і якісним.

Олена Зеленська опікується реформою шкільного харчування

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що Фонд Говарда Баффета починає у Бородянці відбудову зруйнованого під час бойових дій офісу поліцейського підрозділу.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: Facebook-сторінка Олени Зеленської

Нагору