Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Чорнобиль сьогодні: територія потребує розмінування

Нині триває аналіз наслідків тимчасового захоплення ворогом ЧАЕС, де тільки фінансові втрати обраховують у понад 100 мільйонів євро. 

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Укрінформ.

Чорнобильську зону називають місцем поза часом та поза людським контролем. Тим більше, що сама природа почала якщо не виправляти людські помилки, то, в усякому разі, мінімізувати їхні наслідки. Однак урок засвоїли не всі. Адже чим пояснити те, що окупанти з перших же днів повномасштабного вторгнення не лише полізли у зону відчуження й окупували її, а й почали там окопуватись і мародерити?

«Були відсутні шляхи доступу на промисловий майданчик підприємств, шляхи підвезення обладнання та матеріалів і, відповідно, персоналу для їх безпечної експлуатації. Повністю порушено та зруйновано логістику», – зазначив очільник Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯР) Олег Коріков.

У заручниках ситуації опинились українські атомники, які, попри всі складнощі, здійснювали технічне обслуговування станції та ремонти.

«Окупанти перебували в Чорнобильській зоні п’ять тижнів. Унаслідок їхній дій станція декілька разів залишалася без електропостачання, яке необхідне для охолодження відпрацьованого палива. І в цей момент світ знову опинився на порозі екологічної катастрофи. 31 березня загарбники склали і підписали “акт прийняття-передання” Чорнобильської АЕС, в якому зазначили, що протягом п’яти тижнів вони, мовляв, “забезпечували надійну охорону і оборону” атомної електростанції», – зазначається у повідомленні.

Втім, 2 квітня над проммайданчиком ЧАЕС знову злетів український прапор та пролунав гімн України.

Далі енергетики мали оцінили стан  станції та підприємств, розташованих у зоні відчуження. За словами Олега Корікова, були зафіксовані численні випадки руйнування і розкомплектування обладнання, не лишилося жодного непошкодженого офісу. Також вкрадено, розграбовано та розтрощено понад 300 одиниць автотехніки. Окупанти вивели з ладу Автоматизовану систему контролю радіаційного стану, а це 39 датчиків вимірювання потужності дози гамма-випромінювання.

«Але якщо вкрадене майно й техніку можна купити або відновити, то боротися із “невидимою смертю” неможливо. Так, йдеться про радіацію. Були навіть моменти, коли експерти рекомендували рахувати дні до нової Чорнобильської катастрофи. І так, після майже 36 років з часу Чорнобильської аварії на тлі воєнних подій та окупації питання про радіаційний стан відчуженої зони знову актуалізувалися», – зазначає Укрінформ.

Втім, нині не зафіксовано значного підвищення радіаційного фону на прилеглих до зони відчуження територіях, однак дослідження місцевості триває.

“Якщо не було вибуху, це не означає, що небезпеки немає. Відбулося багато чого, за чим тепер треба стежити. Звичайно, це не ті рівні забруднення радіонуклідами, які б доводили до фатальних наслідків для здоровʼя, проте загалом це підвищує дозу опромінення для населення”, – розповіла старша наукова співробітниця Національного університету біоресурсів та природокористування України Олена Паренюк.

А як щодо сусідніх територій? Майже 850 кілометрів доріг на прилеглих до зони відчуження територіях, зокрема в Поліській та Іванківській ТГ, а також у Бучі, Гостомелі, Ірпені та Бородянці дослідив Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ).

«Винесення» радіації однозначно було, але це не настільки значні обсяги», – зауважила ла начальниця відділу аварійної готовності та радіаційного моніторингу ДНТЦ ЯРБ Юлія Балашевська.

Та попри те, що ситуація залишається контрольованою, розслаблятися не випадає, бо територія частково замінована та не доступна для детального обстеження. Втім нині заплановане розмінування всієї території,

“Втрати, яких зазнали територія зони відчуження та розташовані на ній підприємства, значні – більше 100 млн. євро. Фактично все, до чого торкалася рука агресора-окупанта, потребує відновлення”, – цитує Укрінформ Державне агентство України з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

Нині ДАЗВ розробила низку документів,  спрямованих на підтримку відновлення безпечної діяльності об’єктів зони відчуження.А ще з квітня минулого року Україна взаємодіє з МАГАТЕ щодо надання техдопомоги підприємствам, які зазнали руйнувань внаслідок окупації. До процесу залучено 12 країн-донорів. І гуманітарна допомога уже надходить.

Сьогодні Інформатор БІГ також розповідав про таємниці одного з найчорніших днів календаря – 26 квітня 1986 року, дня Чорнобильської катастрофи, які розкриваються поступово.

Також Інформатор БІГ повідомляв, що у БІГ-регіоні вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору