Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

У БІГ-регіоні вшанували пам’ять ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Найбільшою в історії катастрофою в ядерній енергетиці стала аварія на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року. Аварія, яка стала невимовним екологічним, техногенним, антропогенним лихом. Сьогодні –  37-і роковини тієї страшної катастрофи. По всій Україні вшановують пам’ять тих, хто загинув внаслідок аварії на ЧАЕС, говорять теплі слова вдячності ліквідаторам наслідків аварії. Заходи вшанування відбулися і БІГ-регіоні.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з посиланням на Бучанську міську раду, з посиланням на Ірпінську міську раду, та з посиланням на Гостомельську селищну військову адміністрацію.

Буча. Біля Монументу Мирному атому вшанували жертв аварії на Чорнобильській АЕС. «Ліквідатори катастрофи на ЧАЕС – це перші в Україні «кіборги». За покликом свого серця вони пішли на такий страх і ризик, щоб не допустити поширення цієї катастрофи. Вічна пам’ять жертвам Чорнобильської трагедії. Вічна слава Героям, які ціною власних життів врятували світ від ядерної катастрофи», –. зазначив заступник Бучанського міського голови Сергій Шепетько.

Також до 37-ї річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС бучанські школярі запустили флешмоб «Ні другому Чорнобилю: геть із ЗАЕС».

«У своєму відео учні Бучанської школи №1 закликають вимагати виведення російських військ із території Запорізької атомної станції — вона в окупації з 4 березня 2022 року. Тож бучанські старшокласники звернулися англійською мовою до однолітків по всьому світу із закликом вимагати звільнення української атомної станції», – зазначається у повідомленні.

Ірпінь. Жителі громади традиційно зібралися біля пам’ятника Володимиру Правику – пожежнику, караул якого першим прибув на ЧАЕС. Відбувся мітинг-реквієм, приурочений 37-й річниці трагедії.

«Лейтенант Володимир Правик був командиром пожежного підрозділу, який першим став гасити пожежу на ЧАЕС. Помер 11 травня 1986 р. від гострої променевої хвороби у віці 23 років», – зазначається у повідомленні.

Також від імені Ірпінської громади подяками відзначено учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за мужність, героїзм, самовіддачу, вагомий внесок у справу подолання наслідків аварії: Івана Вербівського; Анатолія Водотійця; Михайла Грибика; Петра Дубова;  Григорія Клименка; Ольгу Кравченко;  Анатолія Лісового;  Анатолія Пузія;  Володимира Сороку;  Ганну Хмілевську;  Віктора Ховренка;  Наталію Чаплю.

«Вибух на четвертому енергоблоці спричинив зростання радіаційного рівня до межі, в 30-40 разів більшої, ніж під час вибуху в Хіросімі в 1945 році. Якби не подвиг людей, які ризикуючи власним життям і здоров’ям, врятували нас від подальшого поширення радіації, то важко навіть спрогнозувати повні масштаби трагедії не лише для України, а й всього світу. У 2022 році Чорнобиль пережив другу катастрофу – окупацію російськими загарбниками, які захопили ЧАЕС у перший день повномасштабного вторгнення. Проте завдяки стійкості та відданості працівників станції найстрашнішого вдалося уникнути», – йдеться у повідомленні.

Гостомель. Керівництво Гостомельської СВА разом з представниками ДСНС, Національною Гвардією України та ліквідаторами поклали квіти до памʼятника жертв Чорнобильської трагедії. Хвилиною мовчання та поминальною панахидою вшанували героїв, які віддали своє життя долаючи наслідки катастрофи у Чорнобилі.

“37 років тому пожежники, працівники ЧАЕС, військові, медики та звичайні мешканці ціною власного життя і здоровʼя робили усе можливе, аби ліквідувати наслідки одної з найбільших техногенних катастроф”, – зазначається у повідомленні.

Сьогодні Інформатор БІГ також розповідав про таємниці одного з найчорніших днів календаря – 26 квітня 1986 року, дня Чорнобильської катастрофи, які розкриваються поступово.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: Гостомельська СВА

Нагору