Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ВЛАДА

Чи платитимуть податок волонтери

Сьогодні в інтернеті – інформаційний вибух, пов’язаний з податком на кошти, які збирають волонтери для допомоги ЗСУ. Очільник  Мінфіну Сергій Марченко спростував інформацію про збір 19,5% податку з волонтерів і пообіцяв їм подальшу підтримку.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на допис на Facebook-сторінці Міністра фінансів Сергія Марченка.

Він розповів, що резонанс виник з зв’язку з постом на Facebook-сторінці волонтерки та президентки Dignitas Fund  Люби Шипович.

Волонтерка зауважила: «Бути волонтером в Україні – це вже за замовчуванням бути зобов’язаним і винним. Міністерство оборони не купує “весільні дрони”? Так, це волонтери винні, що не змогли довести доцільність. Купуєте ці весільні дрони самі? Робите один з найбільших зборів на дрони “Люті Пташки”? А податок з цих зборів заплатили – податкова тут як тут».

І звернула увагу на те, що чиновники досі керуються застарілими  нормативними актами.

«Навіть зареєстровані в усіх реєстрах волонтери, які збирають всі чеки за покупки, мають запити і акти від військових, зобов’язані сплачувати податки із волонтерських зборів, якщо за ці кошти вони придбали щось таке, що не вказано в постанові 112 за 2016 рік. Ви вже здогадались, що в цій постанові немає ні дронів, ні антидронових рушниць, ні пультів, ні окулярів, ні старлінків і ще десятків технологічних товарів. Бо для чого нашій армії те, що МінОборони не закуповує. Допомагайте в тих межах, що вам законодавці визначили в 2016 році. Бо ще раптом купите щось таке, що допоможе військовим менше гинути», – зазначає Люба Шипович.

Сергій Марченко, говорячи про безпідставність звинувачень на його адресу, запевнив, що, за чинною нормою Податкового кодексу,  волонтерам, які офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно.

«Сьогодні провели з пані Любою та Юрієм Ніколовим зустріч, де обговорили існуючі проблеми та як їх можна вирішити… Завтра на засіданні Уряду буде розглянуто питання щодо включення дронів в постанову КМУ №112. Прошу своїх колег по Уряду, активно підключитись до вирішення цього питання… З боку Уряду буде визначений уповноважений представник, який буде забезпечувати як постійну комунікацію так і вирішення проблемних питань які постійно виникають у волонтерському середовищі», – підкреслив Сергій Марченко і наголосив, що він поважає роботу, яку роблять волонтери і від себе максимально сприяє тому, аби у них з допомогою не виникало проблем.

Втім, цей допис також викликав шквал критики з боку волонтерів або тих, хто донатить кошти на ЗСУ.

«Я перекидаю кошти «неофіційним» волонтерам, у яких не має корочок – це «офіційна»  діяльність чи ні?  А мати,чи жінка,чи сестра яка збирає кошти для свого сина чи чоловіка чи брата, яких ви… не забезпечуєте всім необхідним, підлягають вашому «оподаткуванню» чи ні?» – один з емоційних коментарів під постом Сергія Марченка.

«Тобто якщо я командир батальйону і хочу відкрити банку собі на дрон, який мені Держава не видала жодного, я маю окрім того, що просити дати гроші, ще й офіційно зареєструватись як волонтер?», – ще один коментар.

Люба Шипович також поділилась враженнями від зустрічі з очільником Мінфіну, зазначивши, що розмова вийшла досить конструктивною. Але все ж вона пропонує дочекатись результатів.

Також Люба Шипович зазначила: «Після обіду в четвер на засіданні кабміну погодили визначення спецпредставника для волонтерів, а також додали в порядок денний на кабмін в п’ятницю голосування за проект постанови. Допрацюванням постанови зараз займається МінСоц і МінЦифри. Що вийде в фіналі, побачимо завтра».

Раніше Інформатор БІГ повідомляв про шахрайство на донатах для військових.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору