Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Чому не в усіх школах Київщини завершився навчальний рік

Останній дзвоник у цьому навчальному році пролунав для понад 241 тисячі школярів із 638 закладів освіти Київщини. Порівняно з передніми роками, кількість учнів у школах зросла. Більшість шкіл завершили навчання, але 15 закладів  розпочнуть канікули лише 17 червня. 

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на Київську ОВА.

Заступниця голови КОВА Жанна Осипенко пояснила, чому попри війну учнів у закладах освіти області дещо зросла. За її словами, насамперед це тому, що на Київщині навчається багато дітей-переселенців із зон, де нині ведуться активні бойові дії. Школярів-ВПО на Київщині – понад 11 тисяч. .

До того ж, понад 7 тисяч дітей, які перебувають у безпечних місцях, переважно за кордоном, навчалися в школах Київщини  дистанційно.

 

Жанна Осипенко також розповіла, як забезпечені школи Київщини укриттями, хоча б найпростішими. Таких закладів освіти – 97%, то ж вони працювали в очному та змішаному форматах, Укриття розташовані безпосередньо в закладах або в пішій доступності до них. Для учнів тих шкіл, де укриттів немає, у самих закладах вирішували, як забезпечити безпеку учнів: вибирали укриття поряд або підвозили до тих шкіл, де є великі облаштовані укриття, шкільними автобусами

Упродовж усього навчального року через відсутність укриттів навіть поруч зі школами 43 заклади освіти працювали дистанційно.

Заступниця голови КОВА пояснила, що, згідно із законодавством, навчальний рік у закладах освіти Київщини завершується не пізніше 1 липня, але останні дзвінки тривають від 26 травня до 16 червня через те, що  освітній процес цьогоріч закінчується нетрадиційно – в різні терміни. Зокрема, 44 школи Київщини завершили освітній процес 26 травня. 359 шкіл –  30-31 травня. З 2 до 9 червня останні дзвоники відбуватимуться в 220 школах регіону. А  17 червня розпочнуть канікули лише 15 закладів. Більшість закладів освіти, дослухаючись до рекомендацій КОВА не проводити гучних масових заходів, вирішили замінити їх благодійними акціями, ярмарками на підтримку ЗСУ.

«Упродовж непростого року ми пережили ракетні атаки і, як наслідок, перехід на дистанційне навчання, тривалі тривоги в укриттях, часткові блекаути, досить тривалі канікули взимку. Також не всі заклади розпочали навчання 1 вересня в очному режимі: багато з них доремонтовували укриття. Зважаючи на виклики війни, до освітнього процесу в громадах підійшли дуже адаптивно. Але можемо стверджувати, що освітяни спільно з батьками та учнями гідно впоралися зі всіма викликами», – додала заступниця голови КОВА.

А ось дитсадки працюватимуть і влітку.

«Оскільки частина батьків не водить дітей до садків у літній період, то можливе скорочення їх кількості. Через це в певних громадах будуть працювати чергові групи. Але у всіх великих населених пунктах області заклади дошкільної освіти мають працювати повний рік», – зазначається у повідомленні КОВА.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що 31 травня останній дзвоник пролунав для 407 випускників Бучі: цьогоріч у місті їх навіть більше, ніж було до повномасштабного вторгнення рф.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору