Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Сексуальне насильство під час війни: Київщина – на другому місці страшного “рейтингу”

19 червня у світі відзначають Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну зафіксовано щонайменше 208 випадків такого насильства.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на Першу леді Олену Зеленську.

“Надскладна психологічно тема, однак мусимо її підіймати, аби покарати винних. Максимальний розголос і є тією самою протидією вже вчиненому насильству. Постраждалі мають знати: держава – на їхньому боці, усе міжнародне право та вільний світ – на їхньому боці. І міжнародний – не локальний – трибунал обов’язково покарає кривдників”, – підкреслила Олена Зеленська під час заходу “Діємо на користь постраждалих”, який відбувся  напередодні Міжнародного дня боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту.

За словами Олени Зеленської, із 208 випадків сексуального насильства окупантів, які розслідує  українська прокуратура, 68 сталися на Херсонщині.

“На другому місці цього страшного «рейтингу» – Київщина, на третьому – Донеччина. Про що це свідчить? Про те, що всі подібні злочини – не випадковість. Це «демоверсія» поведінки, яку нападники збиралися застосувати щодо всієї України, кожного міста і села. Ворожа зброя, водночас фізична і психологічна, яка травмує не лише людину, а й її близьких”, – зазначила Олена Зеленська.

 

Із загальної кількості фактів сексуального насильства російських загарбників на сьогодні Національна поліція розслідує 53.

“Жахливо, що серед виявлених нами злочинів 10 – вчинені проти дітей”, – повідомляє Національна поліція України.

Зазначається, що слідчі вже ідентифікували 18 військових рф – сексуальних насильників, яким «заочно» повідомлено про підозру за статтею 438 КК України за порушення законів за звичаїв війни, зокрема міжнародних конвенцій та договорів.

“Це значить, що вони встановлені, їхні імена відомі, і до них обов’язково прийде правосуддя (якщо раніше до них не прийде ЗСУ – одне з двох, але вони неодмінно будуть покарані),- підкреслили у Національній поліції.

ДОВІДКА. 19 червня – Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту у системі памʼятних дат ООН. 19 червня 2008 року у резолюції Рада Безпеки №1820 (2008)  засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни та перешкоджання на шляху побудови миру. А Генасамблея ООН своєю резолюцією A/RES/69/293  оголосила 19 червня Міжнародним днем боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, аби люди знали про проблему  та щоб унеможливити це ганебне явище.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що росіяни воюють і на інформаційному фронті, 13 червня через російських ботів адміністрація ТікТок заблокувала канал «Інформатора БІГ». Однак замість заблокованого через скарги російських ботоферм  ТікТок-каналу  «Інформатора БІГ» ми створили новий ТікТок-канал і додатково Telegram-ресурс  «Інформатор БІГ. Архіви війни».

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору