Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Сонцеворот: найдовший день і найкоротша ніч

Здавна день літнього сонцестояння люди наділяли магічними властивостями. Синоптики ж пояснюють це з наукової точки зору: у ці дні північний полюс має найбільший нахил до  Сонця.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на Український гідрометцентр.

Зазначається, що  сонцестояння – це той момент часу, у який центр Сонця проходить або через найпівнічнішу точку екліптики, що має схилення +23° 27′, (точка літнього сонцестояння), і в цей день північний полюс має найбільший нахил до Сонця; або ж через найпівденнішу її точку зі схиленням -23° 27′ (точка зимового сонцестояння), і цього дня  північний полюс має найбільше відхилення від Сонця.

«Давайте розглянемо випадок сонцестояння у північній півкулі, адже Україна знаходиться саме в ній. У північній півкулі літнє сонцестояння — 21 червня (20 у високосний рік), і тоді спостерігається найкоротша ніч (і найдовший день), а зимове сонцестояння відбувається 21 (22 грудня перед початком високосного року), і тоді спостерігається найкоротший день (і найдовша ніч). Так на широті Києва ніч з 21 на 22 червня триває 7 годин 46 хвилин 40 секунд, до півночі скорочується, до півдня зростає. На екваторі ніч триває 12 годин 00 хвилин 08 секунд, на північному полярному колі, де широта 66°33′44″ — дорівнює нулю», – йдеться у повідомленні.

Цікаво, що літнє сонцестояння спостерігається не лише на Землі.

«Наприклад, на Урані, кожен період літнього сонцестояння триває приблизно протягом 42-х років, а сонцестояння на Марсі відбувається відразу через кілька днів після того, як в червні це сталося на Землі», – зазначається у статті.

Наші предки наділяли цей день особливою магією. У багатьох народів, які сповідували язичництво, у цей день віддавали шану сонцю. «Сонцеворот» –  така народна назва сонцестояння в Україні.

З цим днем було пов’язано немало містичних прикмет, зокрема, про те, що в цей день люди маже кардинально змінити свою долю, тож можна загадувати найпотаємніші бажання. А ще старші люди казали: у день літнього сонцестояння можна побачити дно найглибшого колодязя.

ДО РЕЧІ. Своєрідну магію чисел цього дня зафіксували ЗСУ: вони знищили 4006 ворожих танків та 7771 ББМ. “Не справдився хороший гороскоп на рік у 222 000 окупантів”, – зауважує Times of Ukraine.

Раніше Інформатор БІГ розповідав, що Трійця – одне з унікальних свят, у якому поєднано церковні та дохристиянські традиції.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Ілюстрація з відкритих джерел

Нагору