Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

На Київщині збільшили обсяги регіонального замовлення на вступ до закладів профтехосвіти

Вступна кампанія-2023 до закладів фахової передвищої та професійно-технічної освіти, яка стартує на Київщині, враховує особливості воєнного стану. З 23 червня розпочинається реєстрація електронних кабінетів для вступників до закладів фахової передвищої освіти на базі 9 класів, а з 1 липня – на базі 11 класів. Подання заяв для вступників 9 класів, які претендують на бюджетні місця, триватиме до 13 липня.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на Київську ОВА.

Заступниця начальника Київської ОВА Жанна Осипенко на брифінгу розповіла, що в області врахували – серед вступників будуть і переселенці, тому було збільшено обсяги регіонального замовлення на 10% порівняно з минулим роком.

ДОВІДКА КОВА. В області діють 33 заклади професійної освіти: 22 заклади професійно-технічної освіти, 11 фахової передвищої освіти (коледжів), а також – відокремлені структурні підрозділи вишів.

«Підготовка робітничих професій здійснюється за 11 напрямами економічної діяльності та 70 професіями. Це досить велика цифра, яка дозволяє нам забезпечити всі потреби економіки Київської області в будь-яких фахівцях», – повідомила Жанна Осипенко.

За словами Жанни Осипенко, до коледжів випускники 11 класів мають право вступати як за результатами національного мультипредметного тесту, так і за співбесідою та творчими конкурсами. До 31 липня завершиться зарахування їх на бюджетну форму навчання. Заступниця голови КОВА висловила впевненість, що це будуть вмотивовані студенти, які у майбутньому відбудовуватимуть і відроджуватимуть Україну.

«Після завершення роботи пунктів НМТ у липні почнеться також нова вступна сесія: бакалаври складатимуть вступні іспити до магістратури. Цього року в регіоні працюватиме 10 таких закладів. Вступні випробування триватимуть протягом десяти днів, оскільки велика кількість студентів вибрала місцем складання Київську область», – повідомляють у КОВА.

Також на Київщині велику увагу приділяють підвищенню кваліфікації, здобуттю нової професії та перекваліфікації підготовці дорослих. Зокрема, цьогоріч за кошти юридичних і фізичних осіб вже 800 осіб здобули професійну освіту на короткотермінових курсах. А ще згідно з визначеним переліком професій заклади освіти можуть здійснювати перепідготовку дорослого населення за ваучерами Київським обласним центром зайнятості. Наразі підписано договори про навчання за ваучерами з Бориспільським, Рокитнянським професійними ліцеями та Богуславським центром професійно-технічної освіти.

«Зокрема, за ваучерами розпочали підготовку кухарів шкільних їдалень на короткотермінових курсах у рамках реформи шкільного харчування», – йдеться у повідомленні.

 Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що в області офіційно зареєстровано понад 330 тисяч переселенців. 

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору