Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Корисне

Кризова допомога: коли навіть найстрашніший досвід може бути комусь корисним

Знайти внутрішні ресурси для життя допоможуть лінії підтримки для військових і ветеранів, де фахівці  –  не просто кваліфіковані психологи, котрі пройшли курс спеціального навчання, а й ветерани з власним досвідом війни та пристосування до цивільного життя і подолання болю.

Як зв’язатися з фахівцями і чим вони можуть допомогти –  спеціально для Інформатора БІГ розповідає Лариса Пильгун, незалежний фахівець з оцінювання нефінансових результатів і впливу політик, програм і проектів, тренер, коуч.

Коли немає сил жити далі…

коли в грудях біль…

коли втрачено усе, що давало сенс життя…

коли є почуття провини, що живеш ти, а не вони…

коли дивишся на життя, а бачиш смерть…

коли досвід війни перекреслив досвід мирного життя…

коли друзі і рідні стали чужими…

коли смерть здається єдиним правильним рішенням…

коли здається, що ніхто тебе не розуміє…

коли однією ногою вже на краю прірви або рука тримає мотузку, аби вкоротити собі віку…

коли немає сил повертатися туди, де пекло і вважаєш, що краще померти тут і лягти в труну цілим…

Відклади цей крок, і зателефонуй на гарячу лінію підтримки для ветеранів і ветеранок, поговори з тими, хто має такий самий досвід, але навчився з цим досвідом жити, хто навчився втамовувати біль і знаходити спільну мову з оточенням, хто вже має сили допомагати іншим.

Лариса Пильгун

Так, не змінити той факт, що у нас на очах гинули люди, що довелося збирати до купи те, що лишилося від наших рідних, друзів, побратимів. Це назавжди лишиться з нами і ми вже не будемо колишніми. Але навіть найстрашніший досвід може бути комусь корисним. І навіть такі ми комусь дуже потрібні. І навіть таких нас хтось дуже боїться втратити. І лише один наш крок може або продовжити, або обірвати ланцюг болю, викликаний війною.  Так влаштована людина. Так влаштований цей світ.

Є кілька ліній підтримки для військових і ветеранів, які працюють за принципом «рівний-рівному», де фахівці  – не просто кваліфіковані психологи, які пройшли курс спеціального навчання з кризової допомоги та підтримки, це також ветерани, які мають власний досвід не лише війни, а й пристосування до цивільного життя і подолання болю.

Зараз система психологічної підтримки бійців і людей, які бачили війну – на досить високому рівні. Ця система поєднала знання, досвід, уміння фахівців із різних сфер, отримані в різних країнах, під час різних  воєн. Так, не кожен психолог вміє надати допомогу людині, яка бачила війну, але кожна людина, яка бачила війну, може знайти фахівця, який  допоможе полегшити емоційний стан та подолати ПТСР (посттравматичний стресовий розлад). Багато фахівців працюють безкоштовно, анонімно, і, головне – за принципом «рівний-рівному».

Завдання психолога – допомогти знайти внутрішні ресурси для життя.  Завдання людини, яка бачила війну – знайти собі помічника. Це мають бути спеціально навчені фахівці, які отримали високорівневу підготовку, орієнтовану саме на роботу з ветеранами. Ось кілька з них. Френк Пьюселік, ветеран в’єтнамської війни,  витратив близько 17 років, аби повернутися  до мирного життя «головою». Експерт є одним із розробників системи реабілітації ветеранів військових конфліктів у США, також багато працював у країнах колишнього Радянського Союзу.  Проте він визнає, що у його часи не було таких ефективних програм реабілітації військових, і зараз повернення може бути значно швидшим. Бессел ван дер Колк — психіатр, який уже майже 50 років досліджує проблему посттравматичного стресового розладу, керівник Trauma Research Foundation у Массачусетсі, розробив власну систему реабілітації ветеранів, яка уникає використання фармакології. Українські фахівці, які  працюють з ветеранами і ветеранками з 2014 року і напрацювали власні інструменти допомоги людям, які бачили війну, говорять про те, що успішність реабілітації залежить не від фахівця, а від людини.

Не можна примусити людину зробити крок у бік життя.

Людина має зробити цей крок самостійно.

Наприклад, зателефонувати на гарячу лінію.

Скласти себе докупи і навчитися жити знову допоможуть фахівці

КОРИСНІ КОНТАКТИ

Організація Veteran Hub запустила лінію підтримки для сімей військових і ветеранів. Лінія працює для дружин, чоловіків, дівчат і партнерів, батьків, сестер, дітей та друзів будь-кого, хто захищає Україну.  Вони можуть отримати психологічну підтримку та юридичну консультацію щодня з 8:00 до 22:00 за номером 067 348 28 68. Усі консультації безоплатні та конфіденційні. На лінію можна також звернутися за допомогою юристів щодо документів й оформлення у новому місці, для виїзду за кордон, отримання соціальних виплат, а також освіти для дітей.

Гаряча лінія кризової підтримки Українського ветеранського фонду  надає допомогу  за номером 0800 33 20 29, дзвонити можна щодня та цілодобово. Лінія працює на підтримку  ветеранів та їхніх родин, а також тих, хто потерпає від війни чи чекає своїх рідних з фронту, полону.

Lifeline Ukraine за номером 7333 –  це національна, професійна лінія з питань профілактики самогубств та підтримки психічного здоров’я.  Гаряча лінія працює 24 години на добу, 7 діб на тиждень.

Гаряча лінія психологічної підтримки МОМ 0-800-211-444 надає консультації від професійних психологів.  Гаряча лінія працює безкоштовно та анонімно з 10:00 до 20:00 щодня (за київським часом). Консультації доступні українською та російською мовами.

Громадська організація «Фонд Яніни Соколової» спільно із фундацією #ВАРТОЖИТИ за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу надають допомогу за номером 5522 з мобільного. Усі дзвінки безкоштовні для абонентів lifecell, Vodafone, «Київстар» з 11:00 до 19:00 в будній день.

В Україні запустили застосунок для психологічної підтримки ветеранів «База», який пропонує  матеріали про психічне здоров’я і вправи для самодопомоги, а також корисні для ветеранів та ветеранок контакти. Користувачі «Бази» можуть написати психотерапевту та отримати фахову відповідь. При цьому людина може залишитися анонімною.

Також застосунок містить інформацію про тривогу, наслідки легкої черепно-мозкової травми, хронічний біль, поганий сон, депресію, нав’язливі думки та інструменти, як працювати з цим.

Посилання на завантаження: Google Play, App Store.

Також в країні є  групи підтримки, які працюють онлайн, як, наприклад:  група підтримки, на яку можна зареєструватися за посиланням.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що ті, хто зазнає домашнього насильства, перебувають у стані перманентного стресу і нервового напруження, тож не завжди можуть зорієнтуватися у ситуації й попросити про допомогу. А тим часом низка структур і організацій в Україні готові їм надати допомогу. Ми поділились телефонами, стануть у пригоді вам або вашим знайомим.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Лариса Пильгун, Іннеса Швець

Нагору