Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Пожежа на Червоному Хуторі в Михайлівці-Рубежівці: післямова

Сьогодні вночі в садовому товаристві Червоний Хутір, що в Михайлівці-Рубежівці, спалахнув приватний будинок. Підписники, які надіслали це повідомлення ІА “Інформатор БІГ”, запевняли, що пожежні машини приїхали на подію без запасу води, через що будинок повністю згорів.

Інформатор БІГ з’ясував, чи насправді у пожежних машинах на той момент не було води. Після звернення до фахівців та пожежників, що безпосередньо перебували на місці події, вдалося дізнатися, що насправді сталося вночі. 

На нашій Facebook-сторінці оприлюднено відео, де видно, що будинок охопило полум’я. Підписниця, яка надіслала нам матеріали, додала наступний коментар:

«Сьогодні вночі згорів будинок у садовому товаристві на Червоному Хуторі, Михайлівка-Рубежівка. Пожежу довго не могли загасити (з першої години ночі і до ранку), оскільки пожежні машини приїхали без води. Будинок згорів. Попередньо – замкнення електропроводки». 

Владислав Пятак, начальник 53 державного пожежно-рятувального посту селища Гостомель, розповів, як пожежники працювали цієї ночі. Адже він був присутній на місці пожежі у садовому товаристві “Червоний Хутір”.

«Приїхав перший автомобіль, злили 2,5 тони води, які “розходяться” за 5 хвилин. Приїхала друга машина, поки вона зливала воду, перша поїхала на заправку. Потім приїхала третя. Робили все так: прибула перша машина – злилася, прибула друга – зливається, поки перша їде на заправку. Приїхала третя, злилася, далі вода закінчилась. Знову поїхали на заправку, після чого стала одна машина біля озера й вже з нього качала воду до машини, яка стояла біля будівлі, а з тої машини вже прямотоком йшла вода для локалізації пожежі. Далі вода постачалась безперебійно», – розповідає Владислав.

«В резервуарі пожежного автомобіля 2,5 тони води. Коли працює один пожежний ствол, його витрати – 3,7 літра за секунду. Під шаленим тиском. На цій пожежі працювало 3 ствола. Це 10 літрів за секунду. За 100 секунд — 100 літрів. За 5 хвилин — 3000 літрів. Одна машина – ~3 тони води. Людям, які перебувають в паніці, здається, що води немає, але вони не бачать, скільки насправді її витрачають для того, щоб локалізувати пожежу», – продовжує Владислав Пятак.

Дмитро Чичка, начальник Ірпінської пожежної частини №36 теж дав свій коментар, де пояснив, чому рятувальники не могли приїхати на місце виклику з порожніми резервуарами.

«Пожежні автомобілі приїхали без води – це неприпустимо. Після боротьби з пожежею, автомобілі не мають дозволу повертатися до пожежної частини без достатнього запасу води. Вони заповнюють свої резервуари на найближчих водоймах або гідрантах по дорозі до пожежної частини. Пожежні автомобілі прибувають до частини лише після того, як вони повністю підготовлені до подальшої роботи. Ми не працюємо інакше. Можливо, люди не усвідомлюють, що одного пожежного автомобіля з двома тонами води вистачає лише для живлення двох пожежних стволів, які використовують 3,7 літра води за секунду з тиском на пожежному насосі 4 атмосфери – це дає можливість працювати автомобілю максимум впродовж 5 хвилин».

Фахівцям часто доводиться нагадувати людям, що таке пожежа, як з нею впоратись та що варто робити, якщо сталося займання поблизу.

Так, Вадим Кузака, начальник частини спеціальних рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ ДСНС України у м. Києві, розповідає:

«Кожна пожежа є індивідуальна і лінійна швидкість розповсюдження полум’я різна. Це залежить від багатьох факторів, таких як доступ кисню, пожежне навантаження в приміщенні і багато інших параметрів. Перш за все, що таке пожежа? Пожежа — неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, яке призводить до матеріальної шкоди. Причинами виникнення пожеж є недбала поведінка людей з вогнем, порушення правил пожежної безпеки, природні явища, такі як блискавка та посуха. Відомо, що 90% пожеж виникає з вини людини. Якщо ми говоримо про пожежі, які виникають в темну пору доби, то скажемо одразу, більшість цих пожеж є “запущеними” через пізнє виявлення самої пожежі. Зазвичай їх помічають, коли вогонь виходить на зовнішню частину приміщення. Коли стається пожежа, найголовніше – це якомога швидше повідомити за номером 101 про виникнення пожежі. Вказати точну адресу, що горить, наявність людей в приміщенні, назвати себе, залишити номер телефону та зустріти оперативно-рятувальні розрахунки, які вже слідують до вас. Від швидкого інформування все починається, а далі працюють професіонали. Коли пожежно-рятувальні розрахунки прибувають на місце пожежі, керівник гасіння пожежі проводить розвідку пожежі та віддає розпорядження вже прибулим силам. Він також може викликати додаткові сили для ліквідації пожежі. В теперішній час наші пожежні ДСНС України є найбільш підготовленими. Навіть в США та Європі пожежі не піддаються таким ризикам, як пожежні в Україні зараз», – наголошує Вадим Кузака.

«Пам’ятайте, немає в Україні споруди дорожчої за життя рятувальника», – важливе нагадування від людини, що ризикує своїм життям, щоб урятувати чуже.

Раніше “Інформатор БІГ” розповідав, що неподалік Ірпінського «Жирафа» знайшли артснаряд

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Олександра Ломачук

Нагору