Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Київщина

Водойми Бучі та Ірпеня критично забрудненні: що відомо

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України підтвердило інформацію щодо перевищення санітарних норм у відкритих водоймах БІГ-регіону.

Про це повідомляє Інформатор БІГ з покликанням на місцеве видання «Зоря Приірпіння».

Зазначається, що минулого тижня учасники екологічної ініціативи ECO BUCHA після місячного очікування отримали документ від Міндовкілля, де офіційно підтверджуються кричущі перевищення санітарних норм у відкритих водоймах Бучі/Ірпеня.

«Про очевидне злочинне знущання над поймою річки Буча (Бучанка) та озером Земснаряд говорить увесь наш регіон. Щодня, звично давлячись від їдкого смороду, проминаємо звалище напроти Жирафа (дарма, що поряд легендарна Вокзальна). Спостерігаємо за дохлою рибою в озері», – стверджують активісти.

Нагадаємо, що за ініціативою ГО «Форест Контрол», яку підтримала група екоактивістів Клубу Урбаністів Бучі (КУБ), у громаду приїжджали спеціалісти Державної екологічної інспекції України та задокументували процес відбору проб у трьох критично забруднених місцях, зокрема: біля автомийки на стороні Жирафа, напроти житлових масивів Ірпеня – Синергія, Річтаун і Відважні, а також в озері Земснаряд. Було підписано офіційні акти відбору проб.

Взяття проб із забруднених водойм

Пізніше делегати передали офіційного листа в руки заступниці Міністра охорони навколишнього середовища Олени Крамаренко. У свою чергу, Міністерство надало документ, що підтверджує факт екоциду у Приірпінні.

Активісти також перерахували дії, які наразі виконуються задля забезпечення громади сучасною системою каналізування, яка унеможливлює забруднення навколишніх водойм та ґрунтів:

• подаємо офіційні заяви у правоохоронні органи, спираючись на об’єктивні висновки відповідного міністерства.
• відкрили спеціальний рахунок громадської організації для збору коштів на професійний юридичний супровід наших дій. Формуємо спеціальний Фонд.
• продовжуємо системні заміри якості води у водоймах Бучі/Ірпеня та місцевих криницях.
• ініціюємо глибоку перевірку якості води в регіоні у профільній лабораторії, сертифікованій під аналіз стоків.
• працюємо над створенням тематичного відеоматеріалу з перекладом кількома мовами для трансляції впливовій міжнародній екологічній спільноті.
• збираємо статистику захворювань мешканців регіону, що їх спричинює навколишнє середовище.

Документ від Міндовкілля

Раніше Інформатор БІГ розповідав про те, що поліцейські спіймали фальшивомонетника-гіпнотизера.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Анастасія Діденко

Нагору