Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Ракетний удар рф: померла письменниця Вікторія Амеліна.

Внаслідок російської атаки по Краматорську після важкого поранення, несумісного з життям, перестало битися серце письменниці і громадської діячки Вікторії Амеліної.

Про це повідомляє Інформатор БІГ  із посиланням на Український ПЕН-клуб.

«27 червня Вікторія Амеліна, українська письменниця, членкиня Українського ПЕН та документаторка воєнних злочинів в організації Truth Hounds, перебувала у Краматорську разом із делегацією колумбійських журналістів та письменників. Коли вони вечеряли в ресторані Ria Lounge у центрі міста, російські окупанти завдали ракетного удару по цій будівлі, внаслідок чого Вікторія отримала тяжкі поранення. Лікарі та парамедики у Краматорську та Дніпрі робили все можливе, щоб урятувати її життя, але, на жаль, поранення було смертельним. В останні дні життя Вікторії поруч із нею були її рідні та друзі», – йдеться у повідомленні.

Український ПЕН-клуб розповідає, що після  повномасштабного вторгнення рф в Україну – літа 2022-го –  письменниця приєдналася до правозахисної організації Truth Hounds, разом із командою документувала воєнні злочини росіян на деокупованих територіях, зокрема, й на  півночі України.

«У цей же час Вікторія розпочала роботу над своєю першою нон-фікшн книжкою англійською мовою War and Justice Diary: Looking at Women Looking at War, який незабаром має вийти друком за кордоном. У цій книжці Вікторія розповідає про українських жінок, котрі документують воєнні злочини, та їхнє життя під час війни. Також письменниця займалася активною адвокаційною роботою: зверталася до урядів інших країн про надання зброї Україні, а також вимагала справедливості й створення спеціального міжнародного трибуналу для всіх винуватців російських воєнних злочинів проти України, говорила про спільну антиколоніальну боротьбу українців та інших народів світу», – зазначають в Українському ПЕН-клубі.

Колеги, колективи творчих спілок глибоко сумують з приводу загибелі Вікторії Амеліної.

Зокрема, співчуття висловила НСЖУ: «Національна спілка журналістів України висловлює щирі співчуття родині, друзям, колегам та усім, хто знав і любив Вікторію Амеліну! Світла пам’ять!»

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що Іллю Грабара з Бучі відзначено орденом «За мужність» ІІІ ступеня посмертно.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: НСЖУ

Нагору