Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Війна

Катівня у храмі: відкрито кримінальне провадження проти священика з Бородянки

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження і розслідує факти колабораційної діяльності настоятеля храму УПЦ (МП) протоієрея Віктора Талька із селища Бородянка.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на СБУ.

Зазначається, що священик допомагав росіянам під час окупації Київської області.

Зокрема, співробітники СБУ перевіряють інформацію про дані про можливе сприяння священика рашистам під час тимчасової окупації регіону щодо  примусового вивезення майже 100 жителів Київщини до білорусі.

Також триває розслідування обставин діяльності катівні росіян, яку розташували прямо на території храму, яким опікується Талько.

«За попередньою версією слідства, клірик запропонував окупантам використовувати підвальне приміщення релігійної установи для ув’язнення учасників руху опору. Задокументовано, що тільки з 29 по 31 березня 2022 року рашисти утримували там 3-х українських волонтерів, що привезли гуманітарну допомогу для місцевих жителів», – йдеться у повідомленні.

Окрім того, СБУ ініціювала лінгвістичну експертизу, аби перевірити  публічні заклики протоієрея щодо підтримки росіян.

«У межах кримінального провадження, розпочатого слідчими СБУ за ч. 4 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність), триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину. За результатами досудового розслідування вирішуватиметься питання щодо повідомлення фігуранту про підозру та обрання запобіжного заходу. Зловмиснику загрожує до 5 років тюрми. Комплексні заходи проводили за процесуального керівництва Київської обласної прокуратури», – зауважують в СБУ.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що на Київщині судитимуть сержанта збройних сил росії, який стріляв у мирного жителя Бучі.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото: СБУ

Нагору