Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

ЖИТТЯ

Покинута в Білогородських гаражах рідкісна ведмедиця знайшла притулок у «Білій Скелі»

У Ведмежому притулку «Біла скеля», що в селі Чубинське Бориспільського району, нині мешкає четверо ведмедів, які були скалічені у цирках та приватних звіринцях.

Про це повідомляє Інформатор БІГ із посиланням на ресурс «Дім».

Зазначається, що «Біла скеля» уже понад 10 років надає притулок зрадженим людьми ведмедями. Відкрили заклад у 2012 році Марина Шквиря разом із чоловіком.

Сьогодні створено гарні умови для мешканців – це Синок, Михасик, Люба й Чада, які виросли серед людей. Кожен з них – унікальний. Зараз у кожного з них – свій басейн, власна територія та барліг. А в минулому – у кожного з ведмедів своя гірка історія.

Найстарша у притулку Чада — рідкісна тянь-шанська бура ведмедиця. Нині її родичів залишилося не більше триста особин. Чаді 25 років. Вона  довго працювала в  Національному цирку в Україні, потім її продали в  цирк «Шапіто», а коли стала не потрібною, її покинули в гаражах в Білогородці . Саме там її й знайшли і забрали до притулку.

 «Зараз Чада зосереджено вихлюпує воду з власного басейну. Це її головна розвага. Вона радіє, коли вольєр заходять люди, аби знову наповнити водою її водойму», – йдеться у повідомленні.

270-кілограмовий Михасик – найбільший ведмідь у притулку. І ось такого велетня у ресторані на Хмельниччині до 4,5 років тримали у клітці 2 на метри і змушували розважати людей.

«До притулку Михасика забрели після того, як гості нагодували тварину хлібом із гірчицею. Ведмідь геть відмовився від їжі», – зазначає «Дім».

Після того, як його забрали до притулку, майже три тижні не виходив з боксу, а до басейну від страху повз на животі і притримував задні лапи. Потім Михасик освоївся, нині практично не вилазить із басейну, ласує  улюбленими апельсинами і насолоджується життям,

В родині циркових артистів жили й Синок і Люба – колишні циркові ведмеді, яких також тримали у клітці.

«Ми підписали зобов’язання з колишніми власниками про те, що вони зобов’язуються більше ніколи не використовувати ведмедів, не заводити, не розмножувати, не купувати нових і забрали обох ведмедів одночасно. Люба була дуже стресова, дуже боялася навіть виходити з боксу. Постійно ховалися. Ведмеді взагалі то живуть поодинці. Але можна подружити ведмедів при певних умовах, особливо коли вони молоді. Тому Люба живе з Михасиком. Вони разом сплять зимою в барлогах, плавають, граються. Що саме вони роблять, вирішує вона. Коли треба щось нове зробити, то Люба перевіряє все, а потім туди іде Михасик», — каже Марина Шквиря.

За її словами, основна ідея «Білої скелі» – надання прихистку  ведмедям і вовкам, які постраждали від жорстоких дій людини.

«Тому якісь ведмеді залишаються в нас постійно. Якихось тварин ми можемо передати колегам в реабілітаційні центри в Україні або за кордоном. Порятунок тварин — це така прерогатива суспільства. Це абсолютно нормально, коли є приватні ініціативи. Аби побудувати вольєри ми влізли в борги, використали заощадження родини, друзів. Зараз ми підтримуємо життєдіяльність притулку завдяки пожертвам та екскурсіям», – зауважує зоологиня.

Вона розповідає, що із п’ятниці по неділю під час екскурсій бажаючі можуть можна познайомитись із мешканцями притулку.  На сайті притулку зазначається, що у «Білій скелі» аби не піддавати ведмедиків зайвому стресу, регулюють кількість відвідувачів на території.

За словами Марини Шквирі, екскурсії приносять не так багато грошей, але вони дуже важливі насамперед з просвітницькою метою, аби діти, дізнавшись історії тварин, відмовлялись від відвідання цирку з тваринами.

А ще – притулок надає бажаючим унікальну можливість на деякий час стати «батьком» чи «мамою» для одного з ведмедів.

«Це наша програма опіки над ведмедями. Ви можете, наприклад, подарувати на 14 лютого чи на день народження не синтетичного ведмедика, а віртуального справжнього. Людина отримає сертифікат, пост вдячності. Вона знає, що цей тиждень, наприклад, або два, вона мама ведмедя», — зазначає Марина Шквиря.

ДО РЕЧІ.  Інформатор БІГ поцікавився, скільки закладів в Україні надають допомогу скаліченим людьми ведмедям. Ми знайшли три.

Першим в Україні став Реабілітаційний центр для бурих ведмедів, який діє з 2011 року у Національному природному парку «Синевир» на Закарпатті на площі понад 12 га, і вважається найбільшим у Європі.

Другим за часом відкриття  – з 2012 року – запрацював притулок «Біла скеля» у Чубинському.

Третім став ведмежий притулок «Домажир» неподалік Львова.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що  у ніч із 6 на 7 липня, яку називають купальською, за давньою традицією, юнаки і дівчата стрибали через вогнище.

 Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Нагору