Інформатор Буча, Ірпінь, Гостомель

Блоги

Що виросло, те виросло: канабіс буде «у законі»?

Два кроки лишились до легалізації медичного канабісу:  Верховна Рада 268 голосами ухвалила у першому читанні урядовий законопроєкт №7457; тепер очікуємо остаточного голосування, далі подання на підпис Президенту, і  канабіс знову «у законі».

Втім, самій рослині всі ті законотворчі перипетії «по барабану», як і стаття 310 Кримінального кодексу України, за якою настає відповідальність за незаконний посів або незаконне вирощування конопель у кількості від 10 до 50 рослин. Якщо конопляний пагін зійшов, то він і ростиме, навіть знищити непросто, адже насіння в землі може «спати», як казали старші люди, від 4 до 6 років.

Варто пройтися Бучею, щоб побачити зарості: місцеві жителі розповідають, що збирають пагіння і віддають до шпиталів – для знеболювання бійців після операцій з ампутації. Отже, попри те, що закон ще остаточно не прийнятий, потреба в канабісі просто нагальна.

І ця потреба не лише не зникне, а ще й посилиться. Галина Васильченко – член парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики розповідає, що за даними МОЗ, після завершення війни біля 4 мільйонів осіб в Україні  потребуватимуть ліків на основі медичного канабісу. Він може зменшити больові симптоми на 50%.

«Тому проект є надзвичайно важливим. У законопроекті абсолютно чітко виписані норми щодо всіх ліцензійних процесів, щодо вирощування, виробництва. Все під жорстким контролем, як в інших цивілізованих країнах світу, де вже давно в медичних цілях канабіс є легалізованим», – зауважує Галина Васильченко.

Інша справа – якщо із законодавчого боку все «вигорить», де посіємо конопелечки, де посіємо зеленесенькі? Його «зразкова» живучість  і здатність до сходження робить рослину проблемною для хороших посівних площ, до того ж, виникне питання – як чергувати сівозміни.

Давні коноплі у сучасному місті

Колись старші люди вживали такий термін: «невдоби». Це – або виснажена, або малородюча земля, на якій, як правило, випасали худобу. У часи колективізації, до речі, більшовицька влада наділяла «невдобами» тих, хто не хотів записуватися в колгоспи (так, і таке було): забирала у них родючі землі, а натомість давала ділянки, на яких щось виростити було складно. Хоча цим людям якось вдавалося збирати якісь врожаї, і ось на таких “невдобах” невибагливі коноплі, можливо, добре б приживались…

Тож питання пошуку посівних площ поки що відкрите, але є оптимістичні ідеї, і не лише аграрного напрямку. Йдеться про вирощування конопель у Криму, а отже, очікуємо його повернення!

Постійна представниця Президента України в АРК Таміла Ташева звернула увагу на ідею «вирощування медичного канабісу в окремих регіонах Криму (після його легалізації в Україні). Також сприяння виробництву медичних засобів на основі канабісу та експорту його до інших країн, де цю речовину легалізовано». Ця ідея увійшла у Стратегію економічного відновлення Криму, над якою торік Таміла Ташева працювала разом з командою Київської школи економіки, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України та Центру оборонних стратегій  до ІІ саміту Кримської платформи.

«Багато крутих ідей увійшло у підсумковий документ, і саме ця ідея ще рік тому була відображена у документі. Дякую народним депутатам за важливе рішення. Сподіваюсь на швидке доопрацювання між читаннями і ухвалення закону», – зазначила Таміла Ташева.

Цвіте канабіс

Ну ось, почали про рослину, а все ж без політики не обійшлося. Власне, це зрозуміло, бо йдеться про критичну ситуацію, пов’язану із полегшенням важкого стану хворих. Втім, вся справа в обробці, дозуванні і використанні. Бо  медичний канабіс, який  ще називають марихуаною звичайною, може стати як знеболювальним, так і справжньою згубою.

Тим часом коноплі, як свідчить документ 16 ст. до н.е. –  папірус Еберса, ще в древньому Єгипті використовували зовнішньо при запаленнях. Здавна відомою була рослина і в Китаї.

«Геродот писав про звичай скіфів, що жили на північних берегах чорного моря, дурманити себе димом від коноплі. Узявши це конопляне насіння, скіфи підлізають під повстяну юрту (житла кочових і напівосілих народів) і потім жбурляють його на розпеченні камені. Від цього піднімається такий дим і пара, що жодна еллінська лазня не зрівняється з цією. У південних країнах, у Китаї, Індії, Пакистані, Афганістані, Туреччині, частково в Африці для коноплі знайшли інше застосування. Її використовували як наркотик», – зазначає ресурс Цікаво знати.

І розповідає, що ще в часи Геродота з конопель виготовляли одяг.

Втім, традиція виготовлення різноманітних тканих виробів з конопель ще якісь 50-70 років тому культивувалась і в нас. Навіть у мене є давнє рядно з конопель.

І ще: в роки мого дитинства бабусин город не був городом, якщо на ньому не росло кущів 10-20 конопель. Вони були різні: від високорослих, до таких, які й зараз «несанкціоновано» ростуть у Бучі. Однак з медичного аспекту – тоді знали про снотворний ефект конопель і маку, але застосовували дуже обережно. Зрештою, в народній медицині не всі були спеціалістами. А ось чоловіче населення завжди мало конопляне клоччя, казали, куди там «тій ізолєнті», клоччя краще! Але саме про наркотичний ефект конопель наші попередні покоління або не знали, або намагались дуже сильно ігнорувати і дітям про це не розповідали.

Не повірите: під рядном з канабісу взимку не холодно, а влітку не спекотно

Однак відомо, що медичний аспект застосування конопель досить широкий. «Медичну марихуану досліджують і активно застосовують в лікуванні в світі. Вона дозволена в 56 країнах, серед яких Норвегія, Німеччина, Великобританія, Нідерланди, Австрія, Іспанія, Італія, Франція, Португалія, Чехія, Польща, Греція, Данія, Бельгія, Ізраїль, США і Канада. Медичний канабіс призначають при:хронічному болі; онкозахворюваннях; епілепсії; анорексії; посттравматичному синдромі; захворюваннях імунної системи; артриті і ревматизмі; астмі; хворобі Альцгеймера; хворобі Паркінсона; хореї Гетінгтона; герпесі; виразці; втраті ваги під час СНІДу; діабетичний нейропатії; різних формах склерозу. Зараз понад 2 млн українців потребують ліків з медичним канабісом, а враховуючи, що в країні йде війна, ця цифра буде більшою. Відзначимо, що лікування медичним канабісом призначають лише в тому випадку, коли інші методи не допомагають або не підходять», – зауважує УНІАН .

А взагалі застосування конопель досить широке – варто лише зважати на те, що видів конопель досить немало.

«У XVIII столітті у Сполучених Штатах Америки її потрібно було вирощувати обов’язково. Наприклад, батьки-засновники США Джордж Вашингтон та Томас Джефферсон були великими землевласниками, які вирощували коноплі…» А ще – «На початку ХХ століття американські виробники паперу були впевнені, що до 1940 року вся їхня продукція буде з конопель і більше не потрібно буде вирубувати дерева. Вчені підрахували, що продуктивність 1 гектара конопель у 4 рази більша, ніж та ж площа, на якій ростуть дерева. Напевно багато хто здивується, що з конопель можна робити екологічно чистий бензин. Знаменитий перший масовий автомобіль Генрі Форда Model T чудово їздив на конопляному паливі», – зауважує Агроньюз.

Звертаємо увагу: ми не рекламуємо рослину як панацею «від усього», адже треба пам’ятати про розумний і зважений підхід.

Раніше Інформатор БІГ повідомляв, що зараз – пора цвітіння борщівника Сосновського, привабливої на вигляд, але надто підступної  рослини, від якої можна отримати навіть тяжкі опіки.

Підписуйтеся на наш Telegram-канал та Facebook-сторінку, щоб оперативно дізнаватися актуальні новини БІГ-регіону (Буча, Ірпінь, Гостомель)!

Інесса Швець

Фото Марії Ковальової та автора

Нагору